Geplaatst op 02 mei 2022
Zo’n 3.300 Somerense huishoudens genoten de afgelopen maand van hun eerste lokaal opgewekte stroom. Binnen zes maanden bouwde TPSolar in samenwerking met dochteronderneming Janssen de Jong Projectontwikkeling Zonnepark Lungendonk in Someren. Voor TPSolar is dit het vijfde zonnepark, voor Janssen de Jong Projectontwikkeling was het de eerste keer. Janssen de Jong Projectontwikkeling is 50% eigenaar van Zonnepark Lungendonk.
We willen voor beweging in de markt zorgen en impact maken met CO2-besparing door duurzame energieopwekking. Met Zonnepark Lungendonk zetten we een concrete stap in het verlagen van de C02-footprint in de regio.
Vanuit JAJO bestaat de doelstelling voorop te lopen in het ontwikkelen en toepassen van circulaire totaaloplossingen. “Participeren in een zonnepark was daarom een logische vervolgstap”, zo legt Tom van der Horst, ontwikkelingsmanager bij Janssen de Jong Projectontwikkeling, uit. “Als onafhankelijke en risicodragende projectontwikkelaar zijn we met name gespecialiseerd in woningbouwprojecten. Vanuit onze ambities op het gebied van klimaat- en milieubewustzijn kijken we vanuit een breder perspectief naar onze leefomgeving. We willen voor beweging in de markt zorgen en impact maken met CO2-besparing door duurzame energieopwekking. Met Zonnepark Lungendonk zetten we een concrete stap in het verlagen van de C02-footprint in de regio.”
Het zonnepark ligt in het Brabantse dorp Lierop, op een perceel aan de Lungendonk, in de gemeente Someren. Het zonnepark is in totaal 11 hectare groot en wekt 12 MWp aan groene energie op. Dit staat ongeveer gelijk aan het energieverbruik van 3.300 Somerense huishoudens. Het zonnepark gaat naast het opwekken van zonnestroom ook een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Het beleid van de gemeente Someren stelt dat minimaal 10% van het perceel van een zonnepark moet worden ingezet voor de landschappelijke inpassing. Zonnepark Lungendonk overtreft deze voorwaarde ruimschoots, door in totaal 23% van het perceel in te zetten voor de groeninrichting. Een groenbuffer uitgerust met bijenhotels, scheidt de aangrenzende woningen van het zonnepark. Daarnaast is bloemrijk grasland ingezaaid, zodat verduurzamen en vergroenen hand in hand gaan.
De bouw van Zonnepark Lungendonk was tijdens de wereldwijde pandemie een redelijke uitdaging. Gedurende het project waren er namelijk allerlei logistieke problemen, zoals bijvoorbeeld de levering van de in totaal bijna 26.000 zonnepanelen. De bouw duurde daardoor helaas bijna twee keer zo lang als normaal. Met de hulp van verschillende experts en lokale partijen is dit project uiteindelijk toch succesvol gerealiseerd. Ook lokale partijen waren betrokken bij de bouw. Zo verzorgde een restaurant in Lierop de volledige catering en een elektrotechnisch familiebedrijf uit Helmond de beveiliging. Zij zullen ook de komende jaren helpen bij mogelijke elektrotechnische aspecten.
De lokale betrokkenheid bleek niet alleen uit catering en beveiliging. Zonnepark Lungendonk is gedeeltelijk gefinancierd middels burgerparticipatie via ZonnepanelenDelen. De inwoners van Someren hadden de mogelijkheid om met voorrang financieel te participeren. Daarnaast kregen alle omwonenden binnen een straal van 500 meter van het zonnepark een gratis ZonneDeel.