Geplaatst op 26 januari 2024

Foto Team JAJO_3 - Brend Schuil

Inspireren en verbinden

Ivo van der Mark – CEO JAJO: “De zeilsport en zeker The Ocean Race inspireert en verbindt. Het is een prachtig platform met en richting onze relaties en sluit naadloos aan op onze eigen circulaire ambities. Maar ook intern naar onze medewerkers werkt het als een mooie metafoor voor de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer. Met deze sponsoring stellen we jonge mensen in staat hun droom waar te maken. Tegelijkertijd is de boot gebruikt voor teambuilding en heeft de race enorm geholpen bij het laden van onze nieuwe naam JAJO (die in januari gelanceerd is) en onze missie Closing the circle, together.
Er zijn veel parallellen met de zeilsport, vertelt Van der Mark. “Samenwerking binnen het team aan boord is noodzakelijk. Dit geldt ook voor JAJO, samenwerking is de enige manier waarop we de duurzame uitdagingen in de bouw- en vastgoedsector kunnen overwinnen. Bij het samenstellen van een zeilteam ligt de focus op diversiteit en inclusiviteit. Zeilers en crew ze komen uit diverse werelddelen en kennen allerlei achtergronden. De liefde voor de zeilsport bindt hen. Verander het woord zeilsport in bouw en je begrijpt waarom we met zoveel verschillende collega’s in allerlei werelddelen iedere dag ons bed uitkomen. En last but not least: op een relatief kleine zeilboot moeten zo’n 11 personen iedere dag innovatief zijn om het beste resultaat te bereiken én zich aan te passen aan de omstandigheden. Dit geldt ook bij JAJO. Niet voor niets zeggen wij al heel lang: “We zijn groot genoeg om ertoe te doen, maar klein genoeg om het ook écht te doen!”

Team JAJO op de VO65 boot. Foto: Sailing Energy / The Ocean Race

Zware weersomstandigheden

Tijdens de eerste etappe op de Middellandse Zee werd het team direct op de proef gesteld. Een dag na de start kwamen ze in zware weersomstandigheden terecht. Dan is het goed dat iedereen weet waar ze aan toe zijn, wat het plan is en hoe ze de boot heel houden. Het waren wel zogenoemde ‘boat wrecking conditions’. Eén boot heeft daar flinke schade opgelopen. Jelmer: “Je hebt wel de controle, maar je loopt wel op je tenen dan. Als schipper kijk je ook naar de lange termijn. Zeilen is een duursport. Als je in de eerste nacht alles stuk maakt, dan heb je ook weer problemen voor de etappes daarna.”
Net als in het bedrijfsleven is risicomanagement belangrijk in de voorbereidingen op een race. Alle scenario’s worden van tevoren nauwgezet doorgenomen, zodat iedereen weet hoe te handelen tijdens onverwachte, zware omstandigheden. Jelmer: “Er liggen draaiboeken klaar. Als dingen stuk gaan, weten we wat voor reservemateriaal er aan boord is. Kunnen we het zelf oplossen, of moeten we toch op zoek naar hulp? Zo proberen we dat goed voor te bereiden. Want als het eenmaal misgaat, is er weinig tijd om na te denken.”

Aankomst Team JAJO in Den Haag. Foto: Sailing Energy / The Ocean Race

Trots op het eindresultaat

Team JAJO eindigde op de tweede plaats in het eindklassement achter het Poolse Team WindWhisper. Ivo van der Mark: “We hebben samen met zeilliefhebbers, relaties en collega’s mogen genieten van de prestaties van Team JAJO. Ik ben enorm trots op het team. Deze jonge en gedreven mensen hebben laten zien wat doorzetten is. Ze gaan flexibel om met tegenslagen, denken out of the box, zijn gedreven en gepassioneerd en denken altijd in oplossingen. Ze zijn tweede geworden in Kaapverdië, derde in Den Haag, tweede in Genua én hebben de In-Port Race thuis in Den Haag gewonnen. Een ontzettend knappe prestatie waar alle betrokkenen trots op mogen zijn!”