Geplaatst op 26 januari 2024
Holland Sports & Industry publiceerde onlangs in het jaarboek 2023-2024 een interview met Ivo van der Mark, CEO van JAJO, en Jelmer van Beek, schipper van Team JAJO waarin zij samen terugkijken op The Ocean Race VO65 Sprint Cup. Lees hier het volledige artikel!
The Ocean Race. Al jaren bekend als een van de meest prestigieuze zeilevents ter wereld met enorm veel focus op duurzaamheid en circulariteit. JAJO heeft zich als hoofdsponsor aan de Nederlandse inschrijving onder de naam Team JAJO verbonden.
In 2022-2023 is er een nieuwe trofee in het leven geroepen: The Ocean Race VO65 Sprint Cup. Dit is een volwaardig onderdeel van The Ocean Race waarbij een vijftal VO65’s etappe 1, 6 en 7 van The Ocean Race varen. Deze race stelt de volgende generatie zeilers, veelal ondersteund door bekende en ervaren namen, in staat om waardevolle ervaring op te doen binnen The Ocean Race. Editie 2022-2023 omvat races naar gaststeden zoals Alicante, Kaap Verdi, Aarhus, Den Haag en Genua.
Ivo van der Mark – CEO JAJO: “De zeilsport en zeker The Ocean Race inspireert en verbindt. Het is een prachtig platform met en richting onze relaties en sluit naadloos aan op onze eigen circulaire ambities. Maar ook intern naar onze medewerkers werkt het als een mooie metafoor voor de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer. Met deze sponsoring stellen we jonge mensen in staat hun droom waar te maken. Tegelijkertijd is de boot gebruikt voor teambuilding en heeft de race enorm geholpen bij het laden van onze nieuwe naam JAJO (die in januari gelanceerd is) en onze missie Closing the circle, together.”
Er zijn veel parallellen met de zeilsport, vertelt Van der Mark. “Samenwerking binnen het team aan boord is noodzakelijk. Dit geldt ook voor JAJO, samenwerking is de enige manier waarop we de duurzame uitdagingen in de bouw- en vastgoedsector kunnen overwinnen. Bij het samenstellen van een zeilteam ligt de focus op diversiteit en inclusiviteit. Zeilers en crew ze komen uit diverse werelddelen en kennen allerlei achtergronden. De liefde voor de zeilsport bindt hen. Verander het woord zeilsport in bouw en je begrijpt waarom we met zoveel verschillende collega’s in allerlei werelddelen iedere dag ons bed uitkomen. En last but not least: op een relatief kleine zeilboot moeten zo’n 11 personen iedere dag innovatief zijn om het beste resultaat te bereiken én zich aan te passen aan de omstandigheden. Dit geldt ook bij JAJO. Niet voor niets zeggen wij al heel lang: “We zijn groot genoeg om ertoe te doen, maar klein genoeg om het ook écht te doen!”
Jelmer van Beek is schipper van Team JAJO. Met zijn 28 jaar is hij de jongste schipper in The Ocean Race. “Voor mij persoonlijk een onwijs mooie uitdaging,” aldus Jelmer. “Als schipper heb je een belangrijke rol naar het team en de sponsoren toe en ben je ook druk met het voorbereiden van de wedstrijden,” legt Jelmer uit. In voorbereiding op een wedstrijdetappe wordt er veel getraind en worden de laatste technische voorbereidingen getroffen aan de boot.”
Een dag op de boot eindigt nooit echt. Er is een wachtsysteem van vier uur. Je bent vier uur aan dek en dan weer vier uur van dek. In die vier uur moet je dan eten, slapen, schoonmaken, dat soort dingen. En soms word je ook nog aan dek geroepen om te helpen. “Het lukt mij vaak om drie keer per dag ongeveer twee uur te slapen”, vertelt Jelmer. In de tweede week slaap je dan soms zo diep, dat je niet meer weet waar je bent als je wakker wordt. Maar gelukkig hebben we dan onze navigator Max Deckers aan boord,” vertelt Jelmer. “Je doet wat je mooi vindt. En als je veel wilt slapen, is dit niet de juiste sport. Ik zeg wel altijd voordat ik ga slapen, dat ze me wakker moeten maken als de wind een bepaalde kant opdraait.”
Tijdens de eerste etappe op de Middellandse Zee werd het team direct op de proef gesteld. Een dag na de start kwamen ze in zware weersomstandigheden terecht. Dan is het goed dat iedereen weet waar ze aan toe zijn, wat het plan is en hoe ze de boot heel houden. Het waren wel zogenoemde ‘boat wrecking conditions’. Eén boot heeft daar flinke schade opgelopen. Jelmer: “Je hebt wel de controle, maar je loopt wel op je tenen dan. Als schipper kijk je ook naar de lange termijn. Zeilen is een duursport. Als je in de eerste nacht alles stuk maakt, dan heb je ook weer problemen voor de etappes daarna.”
Net als in het bedrijfsleven is risicomanagement belangrijk in de voorbereidingen op een race. Alle scenario’s worden van tevoren nauwgezet doorgenomen, zodat iedereen weet hoe te handelen tijdens onverwachte, zware omstandigheden. Jelmer: “Er liggen draaiboeken klaar. Als dingen stuk gaan, weten we wat voor reservemateriaal er aan boord is. Kunnen we het zelf oplossen, of moeten we toch op zoek naar hulp? Zo proberen we dat goed voor te bereiden. Want als het eenmaal misgaat, is er weinig tijd om na te denken.”
Team JAJO heeft in totaal tien zeilers aan boord en één reporter, die alles vastlegt. Dat dit voor spectaculaire beelden zorgt, bleek wel toen Team JAJO vlak voor de Straat van Gibraltar bezoek kreeg van een drietal orka’s. Team JAJO lag op dat moment tweede in de etappe van Den Haag naar Genua. Jelmer: “Na 15 minuten was het incident voorbij, zowel de orka’s, de bemanning als de boot zijn ongedeerd gebleven. Het was heel imposant om de orka’s te zien. Echt prachtige beesten maar we realiseerden ons ook goed dat het gevaarlijk was. Zeilen naar beneden en snelheid uit de boot. Gelukkig gingen ze toen weg en konden wij onze weg naar Genua vervolgen.” On-board-reporter Brend Schuil heeft opnames gemaakt van deze ontmoeting. Deze zijn wereldwijd viraal gegaan.
Team JAJO eindigde op de tweede plaats in het eindklassement achter het Poolse Team WindWhisper. Ivo van der Mark: “We hebben samen met zeilliefhebbers, relaties en collega’s mogen genieten van de prestaties van Team JAJO. Ik ben enorm trots op het team. Deze jonge en gedreven mensen hebben laten zien wat doorzetten is. Ze gaan flexibel om met tegenslagen, denken out of the box, zijn gedreven en gepassioneerd en denken altijd in oplossingen. Ze zijn tweede geworden in Kaapverdië, derde in Den Haag, tweede in Genua én hebben de In-Port Race thuis in Den Haag gewonnen. Een ontzettend knappe prestatie waar alle betrokkenen trots op mogen zijn!”