Geplaatst op 29 juni 2020
Peter Scholtes interviewde onlangs voor het ED onze CEO Ivo van der Mark. Lees hier het interview!
SON – Net voor zijn 40e kreeg Ivo van der Mark het roer van bouwer Janssen de Jong in handen. Kort daarna kwam corona. Onverschrokken is hij aan de slag.
Zijn benoeming kwam voor de buitenwacht als een verrassing. Als opvolger van de zeer ervaren bestuurder Hans Smits schoof het Sonse bouwconcern Janssen de Jong de 39-jarige Ivo van der Mark naar voren.
Voor Van der Mark zelf kwam zijn promotie van directeur van het Cluster bedrijfshuisvesting tot topman niet uit de lucht vallen, zegt hij eerlijk. ,,Ik ben altijd open geweest over de ambitie die ik had. Ik ben van het stellen van doelen. Die geven je structuur en lijn in je leven.”
De als commercieel ingenieur bouwkunde opgeleide Van der Mark wilde voor zijn 35e directeur zijn van een middelgroot bouwbedrijf. Op zijn 33e kreeg hij de leiding bij Hercuton in Nieuwkuijk, een bedrijf van Janssen de Jong dat bedrijfshallen bouwt. ,,Mijn volgende doel was om voor mijn 40e bestuursvoorzitter te worden.” Ook die kon worden afgevinkt dus. ,,Niet dat ik het als levensdoel had opgevat, maar als je daar lang voor werkt is het leuk dat het lukt.”
Zijn door de wol geverfde voorganger speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de carrière van de nieuwe leider. Van der Mark spreekt van een bijzondere relatie met Smits, een bestuurder die jong talent veel verantwoordelijkheid gaf. ,,Laat het dan maar zien’, zei hij over mijn ambitie. Hij begeleidde me op een subtiele wijze vanuit een adviserende rol. Hij gaf me het gevoel dat er ruimte was om te ondernemen en mezelf te ontplooien.”
Van der Mark moest daarin wel worden beteugeld.,,Ik ben van de kracht van het doen”, verloochent hij zijn Rotterdamse komaf niet. ,,Als iets een goed idee is, dan vind ik dat je er voor moet gaan.” Smits leerde hem soms een stapje terug te zetten: een besluit te heroverwegen en nog eens andere scenario’s te doordenken.
Niettemin staat Lef met een hoofdletter geschreven in de kernwaarden van Janssen de Jong zoals de jonge topman ze na zijn aantreden op 1 januari heeft geformuleerd. ‘Bij Janssen de Jong doen we zaken met Lef door Samen Oplossingsgericht uitdagingen aan te gaan’, is de leidraad.
Daarin zit ook de ‘flexibiliteit om klantvragen te vertalen in concrete opdrachten‘, zoals Van der Mark dat noemt. Het is de verbinding die hij zelf steeds heeft gezocht tussen commercie en techniek. Klanttevredenheid wordt het hoogste goed binnen het concern.
Het doel: een klanttevredenheid van 8,5, waar bedrijfshuisvesting nu een 8,3 en bouw een 7,9 mogen noteren. ,,We willen daarin graag voorop lopen in de sector. Klanttevredenheid is het managen van verwachtingen. Richting de klant, maar ook als medewerkers richting elkaar. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.” Om die te bevorderen is de organisatie in kleinere clusters herverdeeld.
Koploper wil Van der Mark met Janssen de Jong ook worden op het gebied van circulariteit. Expertise heeft het al in huis op het gebied van restauratie en renovatie. Een modulair te bouwen eengezinswoning is ontwikkeld. Een vergelijkbaar concept voor hoogbouw ligt op de tekentafel. In bedrijfshuisvesting pioniert het sinds een paar jaar met houtbouwconcept Woody Building Concepts.
De animo daarvoor is groot, zegt Van der Mark. In de afgelopen maanden zijn wel zo’n tien aanvragen op het bureau beland. Hij ziet het als een uitvloeisel van het coronavirus. ,,Het kantoorgebruik wordt anders. Een kantoor krijgt meer een samenkomstfunctie, met meer ruimte en meer kwaliteit. Het gevoel bij een gebouw gaat een rol spelen. Houtbouw scheelt bovendien in CO2-uitstoot. Duurzaamheid en gezondheid zijn nu een van de grootste thema’s bij bedrijven.” Hij zag opdrachtgevers voor een kantoorgebouw hun plannen aanpassen. ,,Kantoorweides komen in de plaats van kantoortuinen.”
Spannend was het wel in die weken waarin opdrachten werden heroverwogen. De nieuwbakken topman kreeg direct een crisis voor de kiezen. Die bood winstpunten, zoals de razendsnelle introductie van digitale bouwvergaderingen. Maar ook zorgen, over de orderportefeuille van volgend jaar.
In de klantenportefeuille voor bedrijfshallen ziet Van der Mark een een mix van zwaar getroffen sectoren en takken van sport als e-commerce die hard doorgroeien. Zo is voor schoenenmerk Crocs de bouw van een distributiecentrum in Dordrecht gestart.
In woningbouw en renovatie lopen de opdrachten volgens Van der Mark nog goed door. In het Caribisch gebied waar het concern sterk is vertegenwoordigd zal het effect van een omvangrijke lockdown voelbaar worden.
Gelukkig kan het bedrijf tegen een stootje. Nog net voor het uitbreken van het virus is een herfinanciering voor vier jaar afgesloten. De vorige topman legde een stevig fundament met jaren van winstgevende groei. Op Sint Maarten, waar een smeergeldaffaire opdook, is de directie vervangen en het toezicht aangescherpt.
Vindt Van der Mark het jammer, dat hij niet zelf als nieuwe baas de zaak lekker kan vertimmeren? ,,Op een goed fundament kun je ook een mooi project bouwen”, is het onmiddellijke antwoord.
En de coronacrisis maakt dat hij zich voldoende zal kunnen onderscheiden. Van der Mark stroopt de mouwen op. ,,In zo’n crisis worden de jongens gescheiden van de mannen. Het zorgt bij mij voor energie en een drive om hier goed uit te komen.”
Bron: Peter Scholtes – ED