Geplaatst op 01 december 2021
Het bijzondere leven van Ivo van der Mark (CEO van JAJO) is er een van durven dromen en het realiseren van die dromen. Zowel zakelijk als privé probeert hij het maximale uit het leven te halen. En daarin denkt hij groot. Soms heel erg groot als je bedenkt dat hij de bouwbranche samen met collega’s circulair wil transformeren.
“Ik ben van het stellen van doelen. Het maximale eruit halen, dat is hoe ik mijn leven inricht. Zowel als vader, echtgenoot en vriend, maar ook zakelijk, als CEO van JAJO. Ik geloof dat ik maar één keer leef en vanuit die filosofie wil ik de juiste keuzes maken, dingen doen die écht iets betekenen voor mensen om mij heen en mensen in de wereld. Er staan gelukkig al heel veel groene vinkjes op mijn bucketlist.”
“Bij JAJO ben ik nu bijna twee jaar CEO. Als ik het vrij vertaal dan kan ik zeggen dat ik op koers lig met mijn zakelijke doelenlijstje voor de organisatie. Er is ontzettend veel gebeurd in korte tijd. En natuurlijk kwam daar de pandemie nog eens dwars doorheen. Daar zijn wij heel serieus mee omgesprongen, maar hebben allerminst defensief gehandeld: ik geloof namelijk niet in goed of voldoende bezuinigen, ik geloof veel meer in goed investeren.”
“Dat hebben we gedaan. We zijn een strategische samenwerking met New Horizon aangegaan – het platform dat als vliegwiel fungeert op weg naar een circulaire bouweconomie – en zijn op basis van ons nieuwe strategische plan intern aan de slag gegaan. Het draait in de kern om het verbinden van mensen. En in ons geval in het verbinden van onze eigen bouwondernemingen, zonder daar een druk van gedwongen winkelnering op te leggen. We hebben geïnvesteerd in de onderlinge relatie van onze bedrijven. Dat klinkt misschien gek, we zijn allemaal onderdeel van dezelfde Janssen de Jong-familie, maar in de praktijk betekent dat niet automatisch dat je elkaar kent en exact weet waarom je juist intern bij een van de bedrijven moet zijn, in plaats van dat je buiten kijkt naar een relatie die je al een tijd hebt. Het was letterlijk een strategisch stappenplan dat we hebben doorlopen.”
“We hebben eerst de Janssen de Jong-organisatie opnieuw ingedeeld op basis van klantgroepen. Stap twee was om de interne clusters die we herbergen meer focus te geven. Zo zijn we naar zes clusters gegroeid met als doel om ontwikkeling en innovatie meer kansen te bieden. Af-van-de-gemiddelden, noem ik dat. Als je excellent wilt zijn als organisatie moet je daar de voorwaarden voor scheppen. Dat hebben we organisatorisch gedaan en met dat fundament kunnen we bouwen aan onze grote doelstellingen.”
“Bij JAJO noem ik graag twee doelstellingen. Ten eerste wil ik dat wij met de dienstverlening van onze 32 bouwondernemingen de vastgoedcyclus sluitend maken. Om klanten op elk gewenst moment in de levenscyclus van vastgoed professioneel te helpen. In een excellente vorm welteverstaan. We zijn van oudsher sterk in nieuwbouw. Op het gebied van onderhoud zijn we solide en daar is dus ruimte voor verbetering. In renovatie zijn we nu al specialist en in de categorie sloop/oogst hadden we nog niets, totdat we de strategische samenwerking met New Horizon zijn aangegaan.”
“Nu zijn we de vier grote vastgoedfasen aan het verbinden. Zodat klanten binnen de Janssen de Jong-muren op elk moment in de cyclus bij ons kunnen aankloppen en wij met onze high performance-dienstverlening uitstekend de vraag kunnen beantwoorden. Klanttevredenheid helpt daarbij. We scoren met een 8,2 goed! En dat is voor klanten een aanleiding om de relatie met ons voort te zetten. Zeven van de tien klanten nam in 2020 ook een onderhoudscontract bij ons af na een goede bouwfase. Dat is de focus op de cirkel, waar ik in onze strategie het vergrootglas op leg.”
“Cyclus-denken is voor collega’s en klanten vaak een nieuwe manier van denken. Onderhoud begint met een bestaand pand. Voor renovatie moet eerst iets stuk zijn en voor sloop moet eerst een pand gebouwd worden. De strepen die architecten zetten aan de tekentafel en de visie die een sloper heeft, lijken twee verschillende werelden. Maar in de kern hebben ze heel erg veel met elkaar van doen. We maken nu diepgang op dat perspectief. We leren van onze eigen projecten en gaan gesprekken aan met experts in de gehele keten. Ik denk dat we met die bril op in 2022 zover zijn dat we de complete vastgoedcyclus voor klanten aaneengesloten op een hoog niveau kunnen realiseren.”
“Maar stiekem denk ik nog groter, dat weten mensen die mij goed kennen al een tijdje. Het hogere doel en tevens mijn droom is een circulaire bouweconomie op poten zetten. Het is noodzakelijk om te veranderen als sector en het zou in mijn ogen tegelijkertijd een ultiem verbond zijn als concurrenten met elkaar samenwerken om veel minder CO2 uit te stoten door juist circulaire bouwmaterialen toe te voegen in de vastgoedketen.”
“Dat komt nu van de grond met ons platform New Horizon, waarbij bouwondernemingen kunnen aansluiten en volgens circulaire methoden kunnen gaan ontwikkelen. Wij nemen daarin het voortouw. We oogstten De Nederlandsche Bank in Amsterdam en gebruikten het beton voor de vloer van een distributiecentrum voor een webwinkel. Datzelfde geldt voor de restauratie van de Domtoren in Utrecht, waarbij van de vrijgekomen gevelstenen weer nieuwe circulaire gevelstenen gebakken én gebruikt worden bij de bouw van een nieuwe woonwijk.”
“Ik zie het als het startschot van een Delta-plan, zoals met de Overstroming in de vorige eeuw. De kracht zit ‘em in de nieuwe integrale visie en structuur die je samen met elkaar aangaat. In dit geval via de accelerator New Horizon, wat niet van JAJO is, maar wat mij betreft van ons allemaal. Zo moeten we ook denken. Een duurzame wereld vereist een collectieve verantwoordelijkheid in de bouwsector. Wie daarover twijfelt, die moet begrijpen dat we nu bouwen voor de volgende generaties én daarmee voor ons eigen voortbestaan. Het is niet alleen een kwestie van Parijs-2030, het is de kans die we samen hebben om het beter te doen.”
“Mijn circulaire droom komt overigens steeds een stapje dichterbij. We zijn goed op weg! Nagenoeg
de complete top 25-bouwbedrijven in Nederland is positief ten aanzien van het circulaire-idee van onze dochteronderneming New Horizon en doet mee om circulariteit van een papieren waarheid te promoveren tot een mainstream-werkwijze in onze branche. Dat is ‘huge’! En natuurlijk niet van de een op de andere dag gerealiseerd. Dat is een proces van jaren, misschien wel tientallen jaren. Urban mining en circulaire bouwmaterialen als hoofdbestand op de bouwplaats, dat is revolutionair anders dan hoe de bouwbranche nu denkt en werkt.”
“Het raakt verdienmodellen, bestaande uit virgin materials op de bouwplaats. Uiteraard moet er winst gemaakt worden en vanzelfsprekend moet de circulaire bouweconomie competitief zijn aan traditionele. Maar dat kan. JAJO is daarin een voortrekker. Ik ben ontzettend trots dat we onze omzet van 400 miljoen euro (31 december 2020) zien groeien met een sterk resultaat. Een deel daarvan komt op conto van onze circulaire missie.”
“Ja, we hadden het over een bucketlist hè? Het leuke daarvan vind ik dat je ‘em zakelijk en privé kunt aanpassen naar de omstandigheden en nieuwe doelen die op je pad komen. Persoonlijke dromen heb ik zeker ook! Kitesurfen is een van mijn passies. Ik ben gek op de zee. En toen er op een keer weinig wind was, en ik samen met mijn vriend zat te mijmeren op het strand, popte het ene idee na het andere op. Ik wilde foiling-varen, omdat het water mij elke dag trekt. En ik wilde het Midden-Oosten van dichtbij leren kennen, omdat ik een fascinatie heb voor het begrijpen van andere mensen en andere culturen. Voordat ik een reis naar Beirut heb gemaakt, heb ik de Koran gelezen en trok de conclusie dat er veel meer dingen zijn die mensen gemeen hebben dan dat er dingen zijn die mensen scheiden.”
“En nu heb ik net een andere grote droom gerealiseerd: samen met vijf zakenrelaties en zes professionals heb ik de Atlantische Oceaan getrotseerd. We zijn van Lanzarote naar Willemstad gevaren in een Volvo Ocean Race-zeilschip. Vijfduizend kilometer, 3200 zeemijlen. Het was een fantastische ervaring: de stilte ’s nachts, de sterrenhemel, het oneindige topsport-ritme aan boord. Vier uur als bemanningslid en dan vier uur slaap. Ik ben kilo’s afgevallen en kilo’s indrukken rijker geworden. Ik zal de overtocht nooit meer vergeten. Het was niet alleen mijn persoonlijke droom, maar ook eentje met een boodschap: ik wilde met die reis heel graag collega’s inspireren om ook dromen waar te maken. Je moet het nu doen: hoe druk je agenda ook is, maak tijd voor de dingen die in je hoofd ronddwalen. Doe het nu!”
Dit artikel werd gepubliceerd in het magazine Wintergasten, de verhaleneditie van VG Visie.