Geplaatst op 24 maart 2020

Aandachtspunt voor hele bedrijf

Aandachtspunt voor hele bedrijf

De strak geklede opvolger van Hans Smits begrijpt om dezelfde reden niets van de bouwplaatsmedewerkers die een helm opzetten als hij langskomt. “Voor mij hoef je het niet te doen, je doet het voor jezelf. Die vijf minuten die ik naast je sta, zal die spijker niet op je hoofd vallen.”

De in Rotterdam wonende Van der Mark, die sinds 1 januari de groep leidt en hiervoor directeur van het Cluster Bedrijfshuisvesting bij Janssen de Jong was, vindt het een teken van betrokkenheid en collegialiteit als je een melding maakt van onveilige situaties. “De uitvoerder hoeft niet de last van de wereld op zijn schouders te dragen. Ik zou het heel mooi vinden als doorgewinterde bouwvakkers tegen die jonge gasten zeggen: hé jongen, doe die helm eens op, ben je helemaal gek geworden.” Veel bouwbedrijven zien veiligheid volgens hem als iets voor “buiten”, de bouwplaats. “Maar het is natuurlijk een aandachtspunt voor het hele bedrijf.”

Ivo van der Mark - foto 3

Elk jaar examen

Voor de onderaannemers wordt het dankzij de KYP-software ook duidelijk wanneer ze kunnen beginnen. “Het heeft niet veel zin om te bellen met de vraag: kunnen we al?” Om het bewustzijn en normbesef rond veiligheid in het bedrijf te vergroten heeft Janssen de Jong een app in gebruik genomen die is gebaseerd op VCA. “Eén keer in de tien jaar examen doen, is wel heel weinig”, schetst Van der Mark de huidige situatie in de bouw. Alle werknemers bij Janssen de Jong doen elk jaar examen. “De controller had de beste score”, aldus de topman. Oei? Nee hoor. “Wat ik belangrijk vind is dat er een gesprek uit voortkomt. Je vindt er iets van en je voelt er iets bij.” De verantwoordelijkheden en bevoegdheden liggen bij Janssen de Jong laag in de organisatie. Daardoor is het bedrijf een aantrekkelijke werkgever, merkt Van der Mark op. Na hun eerste of tweede baan, komen werknemers van grote bedrijven als BAM en Dura Vermeer bij Janssen de Jong terecht. “Ja, niet zo handig om dat op te schrijven, maar daar komt het wel op neer. Ik vind het wel een eer. Groter is niet altijd beter. Mensen zoeken een platte organisatie.”

Ivo van der Mark 4

Feyenoord

Van der Mark bewonderde de manier van besturen van Smits. “Een hele natuurlijke, soort adviserende manier. Maar op een of andere manier zijn die adviezen altijd wel richtinggevend.” “Gedragenheid” is heel belangrijk, kreeg Van der Mark van Smits mee. “Het is goed om af en toe kracht bij te zetten om je punt te maken. Maar dat moet niet ten koste gaan van de eenheid van de organisatie.”

Van der Mark probeert in zijn nieuwe rol vooral dicht bij zichzelf te blijven. De Feyenoord-fan ziet zichzelf als trainer van een voetbalteam. “De spits is niet belangrijker dan de keeper. Ze hebben een verschillende taak. Als ze het beide goed doen, win je. In het team gaat het om verantwoordelijkheid, eigenaarschap, het delen van successen en tegen¬vallers.” Een hiërarchie waarbij je krom gaat onder de regeldruk en procedures werkt niet.

Ivo van der Mark 6

Doorschuivende omzet vanwege stikstof

Als nieuwe bestuursvoorzitter mocht hij direct aan de bak. Hij kreeg te maken met de stikstofproblematiek en vertraagde projecten. “Vergunningen duren langer omdat gemeenten aan het zoeken zijn naar de juiste toepassing van de normering. De norm is er wel, maar over de saldering is nog discussie.” De bouw van bedrijfspanden, die meestal een jaar nodig heeft van plan tot oplevering, loopt daardoor gauw een kwartaal vertraging op. “Die projecten zijn niet weg, we hebben gewoon te maken met doorschuivende omzet.“ Ongeveer 150 van de 400 miljoen euro omzet komt bij Janssen de Jong uit bedrijfshuisvesting. Projectontwikkeling en bouw was in 2018 goed voor 180 miljoen euro. In het Caribisch gebied werd ruim 80 miljoen euro omzet behaald.

Meedoen met aanbestedingen

Legolisering met staal én hout

Eindelijk kan Van der Mark vertellen over de rode Legosteen ter grootte van een baksteen die altijd op zijn bureau staat. De bedrijfspanden worden gebouwd met vaste modules. Hercuton is geënt op legolisering. “Hoewel het originele gedachtegoed eigenlijk tot een hoger detailniveau gaat dan wij op dit moment toepasbaar zien”, geeft Van der Mark toe. Maar met hout en staal zeggen de bouwers aan alle klantvragen te kunnen voldoen. Modulair en conceptueel gaat Janssen de Jong ook steeds meer werken in de woningbouw. Met Geelen Beton is een eerste proefproject met eengezinswoningen opgeleverd. Ook wordt er gestudeerd op een gestapeld woningconcept. Janssen de Jong verkoopt en bouwt zo’n 500 à 600 woningen. Elk jaar. “Een saai bedrijf…wat dit betreft dan”, glimt Van der Mark.

Bron: Cobouw