Geplaatst op 23 maart 2021

Verhuizing

Op 22 februari is JAJO verhuisd van Son en Breugel naar Den Bosch. Het is een volgende stap in het tachtigjarig bestaan van dit mooie bouwbedrijf. Een onderneming met een rijke historie die daarom uitstekend past in de historische, monumentale kantoorvilla ‘Zandstaete’ in het centrum van ’s-Hertogenbosch. Ivo van der Mark is CEO bij JAJO: “We blijven in Brabant, maar met dit prachtige kantoor doen we recht aan de omvang en historie van het bedrijf. Daarbij schuiven we steeds meer richting de Randstad en dat doen we niet zomaar. We werken nationaal en internationaal. Onze 1000 medewerkers zorgen voor een omzet van ruim 400 miljoen en daarmee behoren we tot de top 15 bouwbedrijven in Nederland. Met een orderportefeuille in Nederland, maar ook internationaal met vestigingen op de Cariben en in Polen.”

Kopie van Kopie van Foto contentpagina 620x375 px (3)

Flexibel werken

Ivo: “Het is een bijzonder jaar geweest waarin veel collega’s thuis moesten werken. Een aantal jaar geleden heb ik me hard gemaakt voor flexibel werken en hebben we gezorgd voor een gedegen ICT-infrastructuur met de bijbehorende opleidingen. Tijdens de lockdown bleek deze investering zeer zinvol. De collega’s op kantoor en de bouw konden ‘gewoon’ doorgaan. Aan de kant van orderinname zagen we in eerste instantie een korte schrikreactie maar dat herstelde zich in de zomer. Al met al hebben we weinig averij opgelopen. Sterker nog, we zijn enorm gegroeid. Vooral in het bouwen van bedrijfspanden, woningen en logistieke centra. Met elkaar hebben we een heel mooi jaar gedraaid.”

Automatisering

“Daarnaast zijn we bezig om slagen te maken op het gebied van automatiseren. Denk aan integraal ontwerpen en verslaglegging”, besluit Ivo. “Want wanneer je met meerdere partijen tegelijk een pand ontwerpt, ben je beter in staat om analyses te maken over eventuele fouten die in een ontwerp zitten. De verslaglegging verbeteren sluit ook aan op de nieuwe Wet op de Kwaliteitsborging (Wkb) die in 2022 zijn beslag zal krijgen. Het doel van deze wet is de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht verbeteren om zo bouwfouten te minimaliseren en kwaliteit te borgen. De Wkb legt de eindverantwoordelijkheid voor het bouwen nadrukkelijker bij de aannemer en wil de controle op de kwaliteit privatiseren. Binnen JAJO omarmen wij de nieuwe wet, een beetje tegen de stroom in. Wij zien veel kansen en voordelen. Iedere fase van de bouw die afgerond is, wordt direct gecontroleerd en ook gecertificeerd. Eigenlijk ben je vanaf dag één al bezig met de oplevering. Zo weet je dat alles in orde is op het moment dat je aan de volgende fase begint. Later, bij de eindoplevering, kom je nauwelijks nog opleverpunten tegen. Dat is fijn voor ons, voor de eindgebruiker, maar ook voor de nieuwe eigenaar. JAJO wil voorop blijven lopen in de markt en gaat uitsluitend voor de hoogst mogelijke klanttevredenheid. De Wkb sluit hier uitstekend op aan. Daarnaast voldoen we hierdoor nog beter aan de behoefte van beleggers om zekerheid te hebben over de geleverde kwaliteit.”