Geplaatst op 13 april 2021
Hoe zou de wereld er over tachtig jaar uitzien? Onze kleinkinderen en achterkleinkinderen leven dan in het jaar 2101. Dat lijkt onvoorstelbaar ver weg en is tegelijkertijd heel tastbaar dichtbij. De benadering van vastgoed zal in die tijd compleet anders zijn en dus zal de tussenliggende periode in het teken staan van rigoureuze verandering in onze branche. Daar denk ik over na, zo rond de tachtigjarige verjaardag van JAJO.
Tachtig jaar. Het is een leeftijd zoals die van opa’s en oma’s en zo oud als Olivier B. Bommel nu is. Een heel leven is voorbij geflitst voor onze bedrijvengroep. Normaal vier je dan een groot feest als je zo’n mijlpaal hebt bereikt. Maar in dit nieuwe coronajaar is het geen tijd voor teveel slingers en ballonnen. Net zoals dat in 1941 niet het geval was.
We pakken ons jubileumjaar beet om de toekomst verder in te kleuren. De volgende tachtig jaar. Waarin onze circulaire ambitie centraal staat: nu bouwen aan projecten waar we over tachtig jaar nog trots op zijn! Dat gaat veel meer over zingeving dan over geld verdienen. En in mijn ogen hebben we geen tijd te verliezen.
Ik ben overigens niet extreem groen. Ik ben gek op de natuur, de wind en weersomstandigheden, maar ook realist. Mijn conclusie is dat duurzaamheid vasthangt aan een allesomvattende voorwaarde: het moet meekunnen in de lineaire economische markt. En het moet dus betaalbaar blijven om grote stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid. Gelukkig zien we steeds vaker dat innovatieve circulaire vastgoedproducten goed meekunnen in die voorwaarde.
De wereld vraagt om verandering. Onze klanten ook. Traditionele vastgoedgedachten kantelen langzaam. Zo begrijpen we steeds meer de problematiek rondom virgin materials: de schaarste en uitputting ervan. Maar ook de opwarming van de aarde in relatie tot onze bouwsector. Negen procent van de totale CO2-uitstoot is afkomstig uit de productie van nieuw beton om maar eens een voorbeeld te noemen.
En dat zet ons aan het denken. Huizen van stro zie ik in 2101 niet gebeuren. Maar ik ben er wel van overtuigd dat er in 2101 geen materialen in de vastgoedketen onbeschreven zullen zijn. Stenen, heipalen, fundering, kunststof, houten en stalen frames. Al die grondstoffen zullen genummerd en vastgelegd zijn in een digitale vastgoedbibliotheek. Klaar voor hergebruik. Klaar om geoogst te worden.
De noodzaak van circulariteit is voor ons heel duidelijk. We staan aan de vooravond van ingrijpende veranderingen en juist op dat vlak voelt JAJO zich verantwoordelijk om een voortrekkersrol in te nemen in de Nederlandse bouwwereld.
Onze interne organisatie is er klaar voor. We transformeren van een groep van bouwspecialisten naar een circulaire partner in de vastgoedketen. Dat betekent dat we de hele cyclus van vastgoed – van nieuwbouw, onderhoud, renovatie, herontwikkeling en het oogsten van materialen – onder één dak binnen onze groep hebben.
Twee voorwaarden om dit tot een succes te maken, zijn klanttevredenheid op nummer één en een langetermijnvisie. We werken er al zeven jaar aan om op dit niveau te komen en zijn inmiddels zover dat onze klanten op een JAJO-platform landen. Ze kunnen op elk moment in de levenscyclus van vastgoed instappen. In de business-to-consumer-markt zie je daar legio voorbeelden van, maar in het vastgoed is dat veel minder gebruikelijk.
Het zorgt ervoor dat onze klanten een vloeiende overgang doormaken tussen de verschillende fasen van het vastgoed. Niet 25 e-mails sturen om bij het volgende loket te komen, maar aan de hand van data en het klantprofiel direct doorpakken binnen de ambitie van onze klant. Daarbij gebruiken we de levenscyclus van vastgoed – met alle kansen en wetmatigheden – om samen vooruit te komen. Het is een flinke stap in onze circulaire gedachte, die de aankomende jaren nog veel meer vorm gaat krijgen.
Zo lijkt het mij mooi om een architect direct met een sloper aan tafel te zetten. Zodat we in de ontwerpfase al nadenken over het einde van de levensduur van een gebouw. Hoe mooi is het als we de materialen van een pand dat we nu nieuw bouwen straks als basis gebruiken voor een nieuw project voor onze kleinkinderen en achterkleinkinderen?!
In columns en duogesprekken met autoriteiten uit verschillende (deel)sectoren laat ik terugkerend mijn licht schijnen op onder andere thema’s als: circulariteit, passie, samenwerking en leiderschap. Mijn doel is om samen met andere professionals de wereld van morgen en overmorgen een beetje beter te maken. Wil jij een onderwerp toevoegen in mijn publicatieserie? Of ken jij een karakteristiek persoon waarmee ik zeker in gesprek moet gaan? Laat het me weten!
Ivo van der Mark – CEO JAJO