Geplaatst op 22 maart 2022

Bouwopgave regio Arnhem vraagt om creatief en innovatief denken en doen10

Bedrijfsambitie

Circulair bouwen. Het klinkt als een nieuw containerbegrip, maar Janssen de Jong Bouw en Janssen de Jong Projectontwikkeling zien hierin juist een kans om de geweldige uitdaging van meer woningbouw met veel passie en creativiteit aan te pakken en circulair bouwen concreet te maken. Het is in feite hun bedrijfsambitie geworden. Sinds kort hebben ze in Arnhem een nieuwe vestiging, uiteraard volgens de circulaire gedachte ingericht, om hun maatschappelijke en duurzame bijdrage te leveren aan de bouwopgave van meer dan 35.000 woningen in deze regio.

Bouwopgave regio Arnhem vraagt om creatief en innovatief denken en doen9

Creatief en innovatief

Janssen de Jong Bouw is actief in de nieuwbouw van woningbouwprojecten voor overheden, corporaties, zorginstellingen en ontwikkelaars. Zerkani vervolgt: “We gaan altijd voor de beste oplossing voor het betreffende vraagstuk. Hierbij dagen we elkaar zowel intern als extern uit om buiten de gebaande paden te denken als dat nodig is. Er zijn steeds minder uitbreidingslocaties en de projecten worden complexer. Dat vraagt om een andere aanpak. Kansen zien in plaats van onmogelijkheden. Creatief en innovatief denken en doen.”

Bouwopgave regio Arnhem vraagt om creatief en innovatief denken en doen8

Blijvend hergebruiken

“Bij Janssen de Jong onderzoeken we hoe je toekomstgericht en toekomstbestendig kunt bouwen. Niet alleen energieneutraal, maar vooral kijken hoe je huizen met recyclebare materialen kunt bouwen en ook materialen die je eenvoudig weer kunt oogsten en hergebruiken. Dat noemen we circulair bouwen. We deduceren het huidig vastgoed tot basisgrondstoffen die we blijvend kunnen hergebruiken. Materialen die niet meer binnen de sector te gebruiken zijn, proberen we te re-/upcyclen buiten de sector. Nieuwe elementen produceren we zó dat ze een lage of zelfs negatieve CO2-footprint hebben. En we richten ons op materialen die mogelijk een positieve impact hebben op de gezondheid van mens en milieu.”

Met het kantoor laten we zien dat je oude materialen eenvoudig op een doeltreffende manier kunt verwerken en hergebruiken.

Inrichting: gerecyclede materialen

Het kantoor van Janssen de Jong Bouw en Janssen de Jong Projectontwikkeling in Arnhem is ingericht met gerecyclede materialen van onder meer hout of prachtige lampen die uit oude ijzeren onderdelen zijn gefabriceerd. Ook deze ruimte is zó ingericht dat het eenvoudig te veranderen en opnieuw in te delen is, als daar in de toekomst behoefte aan is. Het hele kantoor ademt de sfeer van circulariteit en comfort uit. “Met het kantoor laten we zien dat je oude materialen eenvoudig op een doeltreffende manier kunt verwerken en hergebruiken”, aldus Zerkani: “Een van onze zusterbedrijven is New Horizon. Dit bedrijf sloopt geen gebouwen, maar oogst ze. Uiteraard maken we bij onze projecten gebruik van hun ‘knowhow’. Wat betekent dit concreet? Daar waar je ziet dat 70 tot 80 procent van de oude materialen wordt vergruisd en als ondergrond voor wegen wordt gebruikt, zie je dat wij 60 tot 70 procent van het beton kunnen recyclen wat tot 63 procent CO2-reductie leidt. Dat is echt uniek, geen enkel bedrijf in Nederland heeft deze techniek. Dit gaan we ook doen met bakstenen en daken. We zijn hier serieus mee bezig en voorloper op dit gebied. We willen ook in die kopgroep blijven. Dit is namelijk de toekomst.”

Bouwopgave regio Arnhem vraagt om creatief en innovatief denken en doen3

Voorbeeld volgen

“Bij de totstandkoming van duurzaamheidsambities ga je nooit precies krijgen wat je eigenlijk het liefste nastreeft”, vult Kemperman aan. “Je moet dus die overtreffende trap najagen om daar te komen waar je naar toe wilt.” Beiden hebben de hoop dat als ze hun visie en missie goed en geïnspireerd kunnen uitdragen en laten zien, gemeenten mee willen gaan met hun filosofie van circulair bouwen. En dat ook andere bouwbedrijven hun voorbeeld zullen volgen en op die manier hun steentje bijdragen aan een circulaire toekomst en vooral ook aan de leefbare stad.