Geplaatst op 05 februari 2025

Zet Alma Krug en Guido Beijer samen in één ruimte en je voelt meteen, hier gaan goede ideeën ontstaan. Laat staan als je ze ook nog een challenge geeft. We vroegen Alma (Manager Revolve) en Guido (Algemeen directeur Onderhoud) naar hun nieuwste succes, RE-DO. Dit renovatieconcept vond zijn oorsprong in de circulaire renovatiechallenge van woningcorporatie de Alliantie. Deze jaarlijkse challenge legde in 2024 de focus op renoveren en dat paste perfect in het straatje van Alma en Guido. Door de gezamenlijke krachten van JAJO-ondernemingen OnderhoudPlus en Revolve Concepts te bundelen ontstond RE-DO.

Een complete woning renoveren in drie tot vijf dagen

Alma vertelt wat RE-DO uniek maakt: “We renoveren een woning in drie tot vijf dagen, realiseren een CO2-reductie van ongeveer 60% ten opzichte van traditioneel renoveren, én bewoners kunnen in hun huis blijven tijdens de renovatie. Deze werkwijze zorgt voor minimale overlast en een efficiënter proces.” Dat ze een woning in slechts enkele dagen kunnen renoveren, komt door een wezenlijk andere aanpak. Ze bouwen verticaal legt Guido uit: “Op dag 1 wordt met woning 1 gestart, op dag 2 met woning 2, en zo is het een ’treintje’. Einde van de werkweek zijn er 1 tot 2 woningen opgeleverd en zo gaan we verder. Daardoor kunnen we snel schakelen en ontstaat er ook een steile leercurve. We leren van elke woning die we renoveren en passen die kennis toe op de volgende.”

Minimale overlast voor bewoners

De voordelen voor huurders en gebouweigenaren zijn groot vertelt Guido: “Huurders ervaren minimale overlast en kunnen in hun woning blijven. Voor gebouweigenaren is dat praktisch en financieel aantrekkelijk, omdat ze geen tijdelijke huisvesting voor de bewoners hoeven te regelen.” Daarnaast zorgt deze aanpak voor een snellere doorlooptijd en minder logistieke bewegingen, wat kosten bespaart. Guido gaat verder: “Om huurders mee te nemen in het proces hebben we een klankbordgroep opgericht. Dit zorgt voor een betere communicatie en inzicht in de voordelen van ons concept. Huurders krijgen een stem in het renovatieproces, wat bijdraagt aan hun tevredenheid. Maar misschien nog wel belangrijker voor het bewonersgeluk is dat ze een enorm bedrag gaan besparen op hun energierekening en er flink op vooruit gaan qua wooncomfort.”

60% CO2-reductie

Het derde aspect, de CO2-reductie, zie je terug in het materiaalgebruik en de hoogwaardige installaties. Alma: “We gebruiken biobased materialen, zoals biofoam parels, vlas en kurk voor isolatie en innovatieve materialen zoals de circulaire zonnepanelen van Solarge. Deze zijn lichtgewicht, worden geproduceerd (in Nederland!) met een lage CO2-uitstoot en zijn PFAS vrij. Daarnaast hergebruiken we bestaande dakpannen en plaatsen we groen op de daken om de biodiversiteit te bevorderen. Ook voorzien we de woningen van een zeer innovatieve en efficiënte installatie, namelijk De WarmtePomp Kelder.”

Wat deze innovaties betekenen voor het binnenklimaat en de gezondheid van de bewoners, gaat de TU Delft meten en monitoren. Met TNO wordt getest hoe de kurkisolatie en het bijbehorende comfort zich ontwikkelt. De CO2-reductie is dan ook tweeledig: enerzijds zorgt het gebruik van biobased en gerecyclede materialen voor een lagere CO2-uitstoot dan bij een traditionele renovatie. Anderzijds zullen de woningen fors energiezuiniger worden. Samen goed voor 60% CO2-reductie.

Closing the circle, together

De samenwerkingen met TU Delft en TNO zijn niet de enige vertelt Guido: “Toen we de challenge aangingen, hebben we een aantal leveranciersdagen georganiseerd met partijen die de Alliantie en wij interessant vonden. Daar kwamen echt de koplopers in de markt en dat verbreedt je horizon. Het heeft voor nieuwe samenwerkingen gezorgd.”

Dat het concept veelbelovend is, blijkt wel uit het feit dat er al twee awards zijn verdiend, nog voordat het eerste project is uitgevoerd. Dat eerste project start in september. Twee blokken van zes huizen in Bussum krijgen de primeur. Ondertussen gaat het team van RE-DO door met het verder ontwikkelen van het concept. Alma: “We zien nu al veel interesse van woningcorporaties. Daarom willen we onze aanpak verder uitrollen en optimaliseren, zodat we met bijvoorbeeld drie variant concepten voor iedere klant en woning de juiste kant-en-klare oplossing hebben. We streven naar 100% geluk voor bewoners en 0% CO2-uitstoot. Niet alleen aandacht voor de technische oplossingen, maar juist ook voor het welzijn van de bewoners.”