Geplaatst op 22 januari 2025

Vraag 1: Wat betekent duurzaamheid voor jou persoonlijk en hoe pas je dit toe in het dagelijkse leven?

Judith: “Ik hou van de natuur, vind het prachtig. Maar ik zie en lees ook veel over de snelheid waarmee onze biodiversiteit wereldwijd afneemt. Daar maak ik me veel zorgen over. Dat is dus eigenlijk mijn echte drijfveer.” Judith legt uit dat ze bewust keuzes maakt om zo haar eigen impact op de aarde te verminderen. Dit doet ze zowel thuis als op het werk. Zo investeert ze in duurzame technologieën zoals een warmtepomp en zonnepanelen. Daarnaast maakt ze continu de afweging of ze een product echt nodig heeft en dit dan nieuw moet zijn of dat ze – indien mogelijk – ook met een tweedehands of gerecycled product geholpen is. Judith heeft deze denkwijze al van jongs af aan. “Ik weet nog dat ik op de middelbare school mijzelf hard heb gemaakt voor het gescheiden inzamelen van afval en het meenemen van je eigen beker.”

Vraag 2: Kun je een voorbeeld geven van een klein praktisch initiatief dat een groot verschil heeft gemaakt binnen JAJO?

Judith noemt twee voorbeelden:

  1. Inzameling van snijresten van tegelwerk: “Dit is een mooie samenwerking tussen Janssen de Jong Bouw, onze onderaannemer en de leverancier. De snijresten van tegels worden hierbij op het project Aan de Stadsmuur in Venlo apart ingezameld en vervolgens toegepast als grondstof voor de productie van nieuwe bakstenen.
  2. Succes Café: “Hierin vertelt een collega over een klein succes, zoals de deurdranger in de bouwkeet, waardoor anderen geïnspireerd raken om dit ook toe te passen.”

Vraag 3: Kun je een inspirerend voorbeeld delen van hoe een medewerker of een team binnen JAJO een creatieve oplossing heeft gevonden voor duurzaamheidsuitdagingen?

Judith: “Binnenkort gaat een van onze collega’s zonnepanelen toepassen op de bouwkeet van een nieuw project. Dit wordt binnen Wonen de eerste keer dat we eigen zonnepanelen (dus geen gehuurde) inzetten op de bouwkeet op stroom op te wekken. Een ander mooi voorbeeld is project Liesdaal in Maren-Kessel. Bij dit project hebben we samen met onze opdrachtgever gekeken welke bouwmaterialen we kunnen vervangen voor duurzamere opties.”

Vraag 4: Hoe kunnen medewerkers in verschillende rollen en afdelingen bijdragen aan onze duurzaamheidsdoelen?

Judith benadrukt het belang van bewustzijn, samenwerking én het delen van successen: “Het is belangrijk om af en toe even op de stopknop te drukken en bewust stil te staan bij waarom je iets doet en of het misschien anders kan. En praat erover met elkaar. Met je collega’s, je klant, een toekomstige koper, je onderaannemer en leverancier.”

Vraag 5: Zijn er toekomstige trends of innovaties in duurzaamheid waar jij enthousiast over bent en waar wij ons als bedrijf op zouden kunnen voorbereiden?

Judith: “Ik vind het mooi dat er steeds meer focus komt op de hele keten. We denken steeds meer na over hoe, waar en waarvan onze bouwmaterialen worden gemaakt en wat voor gebouwen we neerzetten. Zeker met het oog op CSRD wordt het steeds belangrijker om meer inzicht te krijgen in de keten en samen te werken met vaste partners en toeleveranciers. Dit zal bijdragen aan de verduurzamingsslag die we met elkaar moeten maken.”

Afsluiting

We hebben Judith gevraagd aan wie we bovenstaande vragen de volgende keer moeten stellen. Zij draagt het stokje over aan Pieter Scheer, Circulair Expert bij New Horizon.