Geplaatst op 17 mei 2024
1. Hoe staat de bouw in Nederland er op dit moment voor?
Dat hangt er een beetje vanaf hoe je ernaar kijkt. Als we naar de lange termijn kijken dan ziet het er best wel goed uit. We hebben mooie afspraken met elkaar gemaakt en de komende tien tot vijftien jaar kunnen we daar naartoe werken. Maar als je kijkt naar de kortere termijn, dan zitten we in een dipje. Zowel voor de woningbouw als voor de infrastructuur. Waar er bij de woningbouw onder andere sprake is van vraaguitval en een tekort aan bouwlocaties, zit het stikstofprobleem nieuwe aanleg van infrastructuur in de weg en hebben we te maken met veel achterstallig onderhoud. Als we niet uit die dip komen dan wordt de middellange termijn ook echt een uitdaging. Terwijl er veel onderliggende vraag is. Dus kijken we naar de lange termijn dan staan we er goed voor maar om dat zo te houden, moeten we uit deze dip komen.
2. Gaan we de gestelde bouwopgave halen?
Wat we tot nu toe niet hebben gehaald kunnen we ook niet meer inhalen. Als je in een jaar 90.000 woningen moet bouwen en je bouwt er 70.000 moet je niet denken dat je een jaar later wel even 110.000 bouwt. Maar ik denk wel dat er nog genoeg kansen liggen om een heel eind te komen. Maar daarvoor moet er wel wat gebeuren. Er zullen minder wetten en regels moeten komen. Nu zorgt de papierwinkel voor te veel vertraging. Daarnaast moeten lokale bestuurders de verantwoordelijkheid pakken en met duidelijk beleid ervoor zorgen dat er meer gebouwd kan worden. Het kabinet wil met nieuwe wet- en regelgeving de bouw versnellen en vooruithelpen, maar nu doet het vaak het tegenovergestelde.
3. Waar bent u het meest trots op als u naar de bouw kijkt in Nederland?
Elke keer als ik uit het buitenland weer terugkom dan denk ik altijd weer; wat hebben we het hier toch goed voor elkaar. De gebouwde omgeving is in Nederland echt heel erg goed. Zowel de kwaliteit van de infrastructuur als de kwaliteit van onze gebouwen. En hoe we hier met water en land omgaan is van wereldklasse. Alleen is het wel zaak om dat zo goed te houden. En om die kwaliteit zo hoog te houden, zul je moeten blijven investeren. En daar maak ik me wel zorgen om. We lijken echt wel te verslappen en daardoor raken we verder achterop. En hoe langer je met uitvoering wacht hoe meer geld het kost. Dus om die gebouwde omgeving zo mooi en goed te houden, hoop ik echt dat bestuurders weer wakker worden en we samen met de markt de schouders eronder kunnen zetten.
4. Wat zijn de grootste uitdagingen voor de bouw de komende jaren?
Op verschillende vlakken liggen verschillende uitdagingen. Zo heeft de woningbouw weer andere uitdagingen dan de infrastructuur. En ook zitten we nog met de energietransitie en krapte op het net. Om al die uitdagingen het hoofd te kunnen bieden hebben we in ieder geval meer mensen nodig. Dus daarom moeten we echt meer investeren in onderwijs. En daarvoor zijn al veel initiatieven gestart om meer mensen naar technisch onderwijs te krijgen. En het aantal studenten begint toe te nemen. Alleen om die mensen aan te blijven trekken moet je wel baangaranties kunnen bieden. Ondanks dat er nu een dipje is weet ik zeker dat je zeker de komende veertig jaar een mooie loopbaan kunt hebben in de bouw.
5. Welke boodschap zou u een nieuw kabinet willen meegeven?
Naast het verminderen van de regeldruk hoop ik echt dat ze gaan inzien hoe belangrijk het is om aan de slag te gaan met het onderhoud van de infrastructuur. En dan bedoel ik vooral het preventief onderhoud. Hier waarschuwen we al jaren voor en nu zie je vooral dat er pas iets gebeurt als het echt niet langer kan of er zelfs gevaarlijke situaties ontstaan. En dat is zo zonde want naast dat het gevaarlijk is, kost uitgesteld onderhoud meer dan preventief onderhouden. Die rekensom is echt simpel te maken maar die willen ze in Den Haag niet overnemen. Dus ik hoop echt dat ze daar een plan voor gaan maken en ook uitvoeren. Tot slot ben ik positief dat er na zes maanden formeren een hoofdlijnenakkoord ligt. Zonder dat daar adequate uitvoeringskracht en financiering aan is gekoppeld, komen we er niet. We bieden graag de helpende hand bij de verdere uitwerking. Daarnaast maak ik me ernstig zorgen over de gevolgen van de aangekondigde koerswijziging op het gebied van stikstof en waterkwaliteit. Er is een wezenlijk risico dat dit de uitvoering van alle genoemde ambities zal blokkeren, daar kunnen we de ogen niet voor sluiten.