Geplaatst op 06 april 2024

In 2017 markeerde de winst van een tender het begin van een van de meest ambitieuze projecten in Amsterdam: de transformatie van de beruchte Bijlmerbajes naar het Bajeskwartier; een bruisende nieuwe stadswijk. Maar wat onderscheidt dit project van andere stedelijke ontwikkelingen? We gingen in gesprek met projectdirecteur Heino Vink om dieper in te gaan op deze vraag.  

Het project kwam tot leven dankzij een samenwerking tussen AM, AT Capital en Schröders Capital, die gezamenlijk een visie ontwikkelden gericht op duurzaamheid, innovatie en stedelijke harmonie. 

Duurzaamheid als kernwaarde
Een opvallend kenmerk van Bajeskwartier is de sterke nadruk op duurzaam leven. Het project is energieneutraal en probeert de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Maar duurzaamheid bij Bajeskwartier betekent meer dan energiebesparing; het gaat ook over het creëren van een gezonde woonomgeving. Door groene ruimtes, sportfaciliteiten en een autovrije omgeving te integreren, zet Bajeskwartier de toon voor hoe toekomstige ontwikkelingen kunnen bijdragen aan een gezonder stadsleven. Voor mens én voor dier. Want door toevoeging van zo’n 20.000 m2 natuur aan de stad in de vorm van 68 uiteenlopende thematische tuinen, wordt de biodiversiteit aanzienlijk vergroot. Daarnaast draagt dit groen bij aan een goede waterhuishouding, vangt het fijnstof af en gaat het hittestress tegen.  

In het kader van duurzaamheid is ook het thema circulariteit cruciaal in de ontwikkeling van Bajeskwartier. Maar liefst 98% van de materialen van de voormalige Bijlmerbajes wordt hier hergebruikt.  

Een ander opvallend aspect is de flexibiliteit van het project. Dit is mede te danken aan dat er geen erfpacht op de grond zit. Volgens Vink kwam dit al een aantal keer goed van pas.  Zo moest er vanwege nieuwe wetgeving heel snel een keus gemaakt worden of er een deel van de woningen die bestemd waren voor de huur, toch omgezet konden worden naar koopwoningen. Vink: “Door onze flexibiliteit konden we heel snel schakelen en zo de economische haalbaarheid van het project waarborgen. Zo’n aanpassingsvermogen is, zeker in combinatie met het hoge ambitieniveau, zeldzaam en iets waar ik erg trots op ben. Tegen de markt in zijn we daardoor heel succesvol geweest”. 

Ondanks diverse uitdagingen, waaronder ontwerpaanpassingen, budgetten die werden overschreden en een fluctuerende vastgoedmarkt, heeft het team achter Bajeskwartier indrukwekkende resultaten geboekt. Vink: “Waar andere ontwikkelaars afgelopen jaar wachten met hun huizen in de verkoop te doen vanwege de tijdelijke terugval op de huizenmarkt, gingen wij gewoon door”.  En dat wierp z’n vruchten af want er zijn bijna 300 woningen binnen een jaar verkocht, wat wijst op een sterke vraag en een groot vertrouwen in het project.  

De ware kracht van Bajeskwartier schuilt in het commitment aan een duurzame, hoogwaardige en inclusieve benadering van stadsontwikkeling. Dit trekt een diverse gemeenschap aan, van Amsterdammers die terugkeren naar de stad tot starters op de woningmarkt. Maar ook impact gedreven ondernemers die mee willen bouwen aan en groeien met deze ambitieuze, veelkleurige stadswijk in wording. 

Bajeskwartier: Model voor de toekomst
Naarmate Bajeskwartier zich opmaakt voor de oplevering van de eerste koopwoningen, kijken de ontwikkelaars uit naar de impact die het project zal hebben op het stadslandschap van Amsterdam. De invloed van Bajeskwartier strekt zich echter verder uit en dient als een blauwdruk voor toekomstige projecten, zowel in Amsterdam als wereldwijd, over hoe de betrokkenen denken over en vormgeven aan ons stedelijk leven. 

Een cruciale factor achter het succes van Bajeskwartier is, volgens Vink, de kracht en kwaliteit van het team achter het project. Een combinatie van visie, vasthoudendheid en de bereidheid om anders te denken heeft ervoor gezorgd dat het project kon floreren ondanks uitdagingen. Het project illustreert het belang van een sterk teamethos in de bouw- en vastgoedsector, een les die andere ontwikkelaars ter harte kunnen nemen. 

De succesvolle aanpak van Bajeskwartier, die duurzame bouwtechnieken combineert met flexibel ontwerp en een strategische verkoopbenadering, benadrukt het belang van vooruitdenken in de vastgoedsector. Het project onderstreept dat vastgoedontwikkeling verder gaat dan financieel gewin of het maximaliseren van de bebouwde oppervlakte; het draait om het creëren van maatschappelijke waarde, het respecteren van onze omgeving en het bouwen voor toekomstige generaties. 

Met de opening van Bajeskwartier begint niet alleen een nieuw hoofdstuk voor de bewoners maar ook voor Amsterdam, een stad die bekend staat om zijn innovatie en veerkracht. Dit project is een bewijs dat met visie, samenwerking en innovatie, de uitdagingen van moderne stedelijke ontwikkeling omgezet kunnen worden in kansen voor een betere toekomst.