Geplaatst op 27 oktober 2023

Marieke Mentink wil als directeur bij Dura Vermeer Bouw en Vastgoed de kloof tussen vrouwen en mannen in de bouwwereld verkleinen. “Ik was eerst zelf ook niet zo met diversiteit bezig. Ook niet als vrouw in een echte mannenwereld. Ik dacht altijd: niet zo ingewikkeld doen, hard werken, dan komt het wel goed.” 

Bijna tien jaar geleden wilden ze bij Dura Vermeer meer focus op diversiteit in het bedrijf. En dan te beginnen bij het verkleinen van de kloof tussen mannen en vrouwen. “Ze vroegen mij of ik, samen met twee vrouwelijke collega’s, een vrouwennetwerk binnen het bedrijf wilde oprichten. Ik was er wel nieuwsgierig naar en ben daar toen mee aan de slag gegaan. En zo werd EVA geboren, een platform om aan meer diversiteit te werken,” vertelt Mentink.  

Vanuit twee doelen gingen ze aan de slag: achterhalen waar vrouwen tegenaan lopen en wat ze nodig hebben. En tot een advies komen richting de raad van bestuur over een betere man/vrouw verhouding. Na het voeren van de gesprekken met vrouwen ging er voor Mentink zelf ook wel een wereld open. “Wel heel herkenbaar wat die vrouwen allemaal vertelden en best gek dat we daar zo mee omgingen. We achterhaalden op welk moment vrouwen achter gingen lopen in carrière en salaris. Zo zonde, want je laat heel veel potentie liggen.” 

Zwangerschapsverlof
“Er was sprake van bepaalde aannames en ik maakte me er zelf ook schuldig aan”, geeft Mentink toe. “Zo kwam er een keer een vrouwelijke collega terug van zwangerschapsverlof. Ik stelde toen als teamleider dat ze geen salarisverhoging kreeg, want ze was pas net terug. Ik heb daar toen helemaal niet bij nagedacht verder. Echt niet oké om mensen zo te beoordelen.”  

De manier van communiceren in het bedrijf stipten vrouwen ook in de gesprekken aan. “Mannen zijn doorgaans directer en verbaler in hun communicatie, terwijl vrouwen iets terughoudender zijn. Het is belangrijk hier ook aandacht voor te hebben. We willen namelijk dat mensen zichzelf kunnen blijven. Ook werden vrouwelijke collega’s nog te vaak als ondersteunend gezien, terwijl ze de projectleider waren.” 

“Op de bouwplaats worden weleens grapjes onder de gordel gemaakt, daar had iedereen wel herkenning bij,” vervolgt ze. “Parttime werken was ook nieuw voor het bedrijf. Dat zag je bijvoorbeeld ook terug in hoe er met de regeling voor leaseauto’s werd omgesprongen. Als je minder dan vier dagen ging werken en je had een leasecontract op basis van een fulltime aanstelling, dan moest je die ene dag bijbetalen. Die werd van je salaris ingetrokken. Iets wat niemand zo door had, maar ook als heel oneerlijk werd ervaren.” 

Streefcijfers
Mentink was eerst geen voorstander van streefcijfers om meer vrouwen in de top te krijgen. “Moet dat nou streefcijfers? Ik wil die functie krijgen, omdat ik die verdien. En niet omdat ik vrouw ben,” was haar overtuiging. “Maar door die cijfers krijgen we wel veel meer vrouwen op de goede plekken. Bij gelijke beoordeling, kiezen we nu bewust voor een vrouw.” 

Binnen haar eigen team werkt Mentink met persoonlijkheidsprofielen. “Als mensen echt zichzelf kunnen zijn, staan ze in hun kracht. Dat is waar ik naar streef. Binnen een team heb ik daarvoor verschillende mensen nodig, van aanpakkers tot strategen tot creatievelingen.   

Diversiteit vraagt volgens Mentink om een ander type leiderschap. “Er moet wel commitment zijn voor de koers, maar je moet openstaan voor initiatieven van andere mensen. Daar heb ik zelf ook heel veel van geleerd. Met een andere mindset krijg je veel goede ideeën binnen.” Meer inzetten op diversiteit lijkt wel zijn vruchten af te werpen bij Dura Vermeer. Het bedrijf zit nu op 27% vrouwen, bij de start van het netwerk was dit nog 16 procent.  

Raad van bestuur
Het advies dat Mentink aan anderen wil geven, die ook de kloof tussen mannen en vrouwen willen verkleinen, is zorgen voor betrokkenheid van je raad van bestuur. “Bij het opstarten van EVA waren wij bezig met het neerzetten van diversiteitsbeleid. Dat is toen overgepakt door de raad van bestuur. Ik denk dat daar uiteindelijk de sleutel tot succes heeft gelegen. Met commitment van onderop, die van boven werd uitgedragen.”  

Mentink ervaart nu een hele andere mentaliteit in het bedrijf, dan tien jaar geleden. “Aan het begin werd er wel eens lacherig gedaan over de verhoogde inzet op diversiteit.  Inmiddels worden er geen flauwe grapjes meer gemaakt op de werkvloer en is het een heel normaal gespreksonderwerp geworden binnen het bedrijf.” 

Ook ziet Mentink dat er hele andere gesprekken plaatsvinden met meer vrouwen erbij aan tafel. Er wordt toch iets meer doorgevraagd. De gesprekken zijn opener en er is meer ruimte voor reflectie. “Ja maar, waarom zeg je dit nou? Is het wel effectief wat we nu doen? Ik vind het niet zo prettig hoe het nu gaat, zijn opmerkingen die je meer hoort.”  

Onbenut potentieel
“Ik denk dat je een beter gesprek krijgt hierdoor. En als je niet aan diversiteit werkt, laat je ook veel onbenut potentieel liggen. Vrouwen hebben ook vaker een zetje nodig, dat ze het echt wel kunnen. Dat heb ik zelf ook gehad. Ik denk dat dat uiteindelijk ook de voornaamste reden is, waarom ik zo’n voorvechter ben geworden. Ik gun het andere vrouwen ook. Als je iets wil, moet je ervoor gaan. Alles is op te lossen, of te organiseren. Ik vind het oprecht jammer dat er zoveel onbenut potentieel blijft liggen. Vaak ingegeven door onzekerheid.”  

Om meer vrouwen aan te trekken heeft Dura Vermeer de arbeidsmarktcommunicatie ook aangepast bij de werving en selectie. “We lichten zaken als ‘samenwerken’ en ‘bijdragen aan de maatschappij’ uit, dit spreekt de nieuwe generatie meer aan.  Het leuke is dat je ziet dat mannen hier nu ook bewust voor kiezen. Die houden ook van het type leiderschap, van jezelf kunnen zijn. En zien dit als een modern bedrijf.” 

Het blijft nog wel moeilijk om vrouwen te vinden, ervaart Mentink. “De instroom van trainees is volgens haar een hele belangrijke. Daarvan is de helft vrouw, dus ze zijn er zeker. Je moet er ook moeite voor willen doen. Gastcolleges geven, of ze een keer uitnodigen op het bedrijf. Vaak zie je nog dat die vrouwelijke trainee toch liever kiest voor een architectenbureau, of adviesbedrijf, omdat dat als minder masculien wordt ervaren. Je hebt alles in de bouw, van hardcore techniek tot aan de sociale kant. Je kunt alle kanten op. Kom maar gewoon proberen, zou ik willen meegeven. Dat heb ik zelf ook gedaan.”