Geplaatst op 23 maart 2024

In een tijd waarin de bouwsector geconfronteerd wordt met ongekende uitdagingen, van klimaatverandering tot een snel veranderende stedelijke dynamiek, speelt de noodzaak voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid een steeds grotere rol. Volgens Peter Heuvelink, algemeen directeur Projectontwikkeling bij JAJO past de bouwsector zich langzaam aan deze nieuwe realiteit aan waarbij de focus ligt op innovatie, duurzaamheid en het creëren van waardevolle sociale structuren. 

Duurzaamheid is niet langer een optie, maar een vereiste in de moderne bouwsector. Het streven naar een groene toekomst vraagt om een innovatieve aanpak, waarbij de focus ligt op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van nieuwe projecten. Het gebruik van duurzame materialen en het ontwikkelen van energieneutrale gebouwen staan hierbij centraal. Volgens Heuvelink is duurzaam bouwen dan ook meer dan een modewoord. Het gaat verder dan het simpelweg kiezen voor milieuvriendelijke materialen. Het vraagt om een holistische benadering waarbij elk aspect van het bouwproces onder de loep wordt genomen, van ontwerp tot uitvoering, met als doel de impact op het milieu te minimaliseren. Dit betekent ook het omarmen van groene energie, het maximaliseren van energie-efficiëntie en het waarborgen van de levensduur van gebouwen. Innovaties zoals geavanceerde isolatiematerialen, zonnepanelen en groene daken zijn hier slechts enkele voorbeelden van. 

“Duurzaam bouwen is meer dan simpelweg kiezen voor milieuvriendelijke materialen.” 

Duurzaamheid gaat hand in hand met maatschappelijke verantwoordelijkheid. Alleen als de gehele gebouwde omgeving hierin meegaat, bereik je duurzaamheid. En dat gaat over meer dan energieneutraal bouwen. Het creëren van vitale buurten, waar mensen van diverse achtergronden samenleven en samenwerken, is een doelstelling die steeds meer bouwbedrijven nastreven. Deze benadering ziet dat duurzaam bouwen niet alleen gaat om fysieke structuren, maar ook om het bevorderen van welzijn, inclusiviteit en een gevoel van gemeenschap. Door aandacht te besteden aan openbare ruimtes, toegankelijkheid en voorzieningen, streven projectontwikkelaars ernaar om buurten te creëren die niet alleen fysiek duurzaam zijn, maar ook sociaal veerkrachtig. En die verandering is gaande volgens Heuvelink. 

Om die doelen in de toekomst te bereiken is innovatie nodig. De sector staat voor de uitdaging om traditionele bouwmethoden te heroverwegen en nieuwe technologieën te integreren. Dit omvat alles van modulaire bouw, die de efficiëntie en snelheid van bouwprojecten kan verhogen, tot het gebruik van digitale tools zoals Building Information Modeling (BIM), die helpen bij het optimaliseren van het ontwerp- en bouwproces. Dergelijke initiatieven kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van afval, het verlagen van kosten en het verkorten van bouwtijden, terwijl tegelijkertijd de kwaliteit en duurzaamheid van projecten wordt verhoogd. En die innovaties moeten een kans krijgen. Hierbij moeten zowel de regelgeving meewerken als de gebruikers op de bouwplaats. Alleen als we collectief hierop inzetten kunnen we echt een slag slaan.  

Maar ondanks de wil om te versnellen en verduurzamen zijn er nog veel obstakels waar de bouwsector mee kampt. De industrie kampt met uitdagingen zoals een tekort aan geschoold personeel, stijgende materiaalkosten en een complex regelgevend landschap. Deze problemen vragen om creatieve oplossingen en samenwerking tussen alle stakeholders, inclusief overheden, bouwbedrijven en de eindgebruikers. Een vereenvoudiging van het vergunningsproces, samen met stimulansen voor het gebruik van duurzame bouwpraktijken, kan hier een belangrijke rol in spelen. Maar ook het aantrekkelijk maken om te werken in de bouw, nu en in de toekomst.  

Heuvelink benadrukt de noodzaak van een geïntegreerde benadering, waarbij economische, ecologische en sociale doelstellingen hand in hand gaan. De bouwsector staat op een kruispunt waarbij de keuzes die nu gemaakt worden, een diepgaande impact zullen hebben op toekomstige generaties. Dit vraagt om een visie die verder kijkt dan de huidige projecten en eentje die streeft naar langetermijnoplossingen voor de uitdagingen waar onze samenleving voor staat. De bouwsector heeft de unieke kans om te fungeren als een katalysator voor positieve verandering. Door duurzaamheid, innovatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid te omarmen, kunnen we niet alleen de milieueffecten van bouwprojecten verminderen, maar ook bijdragen aan de creatie van inclusieve, veerkrachtige gemeenschappen waarin iedereen zich thuis voelt. Het is tijd om deze uitdagingen aan te gaan en samen, zowel letterlijk als figuurlijk, te bouwen aan een duurzamere, inclusievere toekomst.