Geplaatst op 18 februari 2024
Ruud Koornsta is ondernemer in hart en nieren en heeft meerdere succesvolle ondernemingen opgezet allemaal gericht op een duurzame toekomst. Hij is niet bang om tegen de gevestigde orde te schoppen om zijn droom te realiseren: het paradijs op aarde voor iedereen in 2030. En daarin speelt de bouw een cruciale rol.
In een wereld waarin de noodzaak om duurzame energie te omarmen steeds urgenter wordt, speelt de bouwsector een cruciale rol. En ondanks de uitdagingen zijn er oplossingen genoeg. Zo stelt Energiecommissaris Ruud Koornstra. Zijn passie? Alles duurzaam maken waarbij het doel de baas is!
Hij gelooft dat tegen 2030 bijna gratis duurzame energie voor iedereen haalbaar is. Deze missie, zo benadrukt hij, heeft niet alleen invloed op de energiedoelen, maar ook op andere belangrijke maatschappelijke doelstellingen zoals armoedebestrijding en sociale rechtvaardigheid.
Het is van cruciaal belang om de rol van de bouwsector in de energietransitie te erkennen. Door duurzaamheid en innovatie centraal te stellen, kan de bouwindustrie niet alleen bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook aan het creëren van banen en economische groei.
Hoewel de energietransitie onomkeerbaar is, zijn er nog tal van obstakels die overwonnen moeten worden. Eén van de belangrijkste hindernissen is de trage reactie van wet- en regelgeving en de conservatieve aard van de bouwindustrie. De strijd om vernieuwing en duurzaamheid te omarmen is soms een gevecht tegen gevestigde belangen en rigide voorschriften.
Volgens Koornstra is er dan ook een verschuiving van mindset binnen de bouwsector nodig. Waarbij het einddoel centraal staat. En door niet genoegen te nemen met een beetje. Bijvoorbeeld door in plaats van te streven naar ‘bijna energieneutrale’ gebouwen, te streven naar ‘energiepositieve’ constructies die netto energie leveren aan de rest. Dit vergt niet alleen technologische innovatie, maar ook een verandering in de manier waarop projecten worden aangepakt en aanbesteed. En daar is lef voor nodig. Durf te kijken naar de mogelijkheden die er al zijn. En die mogelijkheden zijn vooral te vinden bij de kleine ondernemers die nieuwe dingen bedenken. De beleidsmakers moeten met de ondernemers in gesprek gaan. Dan is er veel meer mogelijk dan we denken.
Naast technologische innovatie is het ook belangrijk dat de aanpak anders wordt. In plaats van zich te concentreren op korte-termijnwinsten, moeten bouwbedrijven zich richten op langetermijnoplossingen die zowel het milieu als de economie ten goede komen.
“Nederland is het beste in vernieuwing”
Een mooi voorbeeld van innovatie is het potentieel van biobased materialen en natuurlijke bouwtechnieken. Het bouwen van woningen die niet alleen energie-neutraal zijn, maar ook actief bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot, wordt steeds realistischer. Met innovatieve oplossingen zoals grootschalige CO2-opslag in woningen, begint duurzaamheid steeds meer een meetbare realiteit te worden in plaats van slechts een idealistisch streven. Het gebruik van deze materialen kan niet alleen helpen bij het verminderen van de CO2-voetafdruk van gebouwen, maar ook bij het stimuleren van de lokale economie en het creëren van veerkrachtige gemeenschappen.
Koornstra hoopt dat er ook eindelijk gekeken gaat worden naar financieren van de verduurzaming in plaats van het subsidiëren ervan. “Veel huishoudens hebben niks aan subsidies maar als je ze een goede financiering biedt die ze er binnen 10 jaar uit hebben door de besparende maatregelen, dan wordt het interessant”. Zo zet je een veel grotere groep mensen aan om in hun huis te investeren.
We moeten stoppen met kijken naar de energietransitie per sector maar naar het geheel gaan kijken. Alleen als we dat doen dan komt er echt beweging in. Zo speelt elektrische mobiliteit ook een rol in de transitie van de bouw. Dat is namelijk onderdeel van de gebouwde omgeving. Elektrische voertuigen bieden niet alleen een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele auto’s, maar kunnen ook dienen als energieopslagpunten en bijdragen aan een meer veerkrachtig energienetwerk. En juist dat energienetwerk wordt nu vaak als bottleneck gezien. Als er netcongestie is, moet je volgens Koornsta investeren in andere oplossingen. “Zet vol in op energieopslag en ga niet de ouderwetse manieren die ons niet echt verder helpen nog wat oplappen”.
Het is duidelijk dat de energietransitie een complexe uitdaging is die een gecoördineerde en multidisciplinaire aanpak vereist. Door samen te werken aan innovatieve oplossingen en best practices te delen, kunnen we de transitie naar een duurzamere toekomst versnellen en tegelijkertijd economische kansen creëren.
De bouwsector staat voor een uitdaging, maar ook voor een enorme kans om een positieve impact te hebben op het milieu en de maatschappij als geheel. Met vastberadenheid, innovatie en samenwerking kunnen we de weg banen naar een duurzamere en welvarender toekomst voor iedereen
Kortom, de bouwsector staat voor een uitdagende, maar ook opwindende periode. Met vastberadenheid, innovatie en samenwerking kunnen we de weg banen naar een duurzamere en welvarender toekomst voor iedereen.