Geplaatst op 27 January 2023

De thema’s diversiteit en inclusie staan steeds hoger op de agenda van bedrijven en organisaties. Ook het vastgoed kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren, vertelt Vivian Acquah. “Een gebouw moet je omarmen”.

De D&I-consultant richt zich de laatste jaren op het ‘menselijker maken van de werkvloer’. In het verleden heeft Acquah als werknemer zelf te maken gehad met zwangerschapsdiscriminatie. “Ik wilde een beter rolmodel voor mijn kind zijn. Ik ben gestopt bij dit bedrijf en heb gekeken hoe ik zelf een bijdrage kan leveren op dit thema.”

“Ik kijk naar een combinatie van duurzame inzetbaarheid, diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Dat is een hele mond vol, daarom de titel inclusive workplace wellness advocate. In de kern draait het om het welzijn van de mensen. D&I en welzijn zijn daarin belangrijke pijlers. Het één kan niet zonder het ander.”

Kantoortuin
Het vastgoed levert volgens Acquah een hele belangrijke bijdrage in het welzijn van mensen. “Dan heb je het niet alleen over het fysieke gebouw, maar vooral ook de inrichting. Een kantoortuin bijvoorbeeld is niet voor iedereen goed. Sommige mensen kunnen daar prima in gedijen, maar biedt als gebouweigenaar ook alternatieven en perspectief. Ik kon er zelf in de ochtend prima in functioneren, maar in de middag was mijn batterij op. Gelukkig waren er stilteplekken waar ik me kon terugtrekken om op te laden.”

Verlichting is een belangrijk punt. Acquah: “De aanwezigheid van natuurlijk daglicht heeft effect op onze productiviteit. Het liefst wil je een verbinding met buiten door grote ramen, zodat je niet het gevoel krijgt dat je opgesloten zit.”

En voor een inclusieve werkvloer is de aanwezigheid van een kolfruimte volgens Acquah bijvoorbeeld onmisbaar. Ze is een voorvechter voor de kolfruimte. “Als je aanstaande ouders in dienst hebt, betrek ze hier dan bij.” Te vaak nog ziet ze dat de kolfruimte wordt vergeten of wegbezuinigd. Fotojournalist Floor Fortunati brengt dit treffend in beeld met de fotoreportage Melk in de Meterkast.

WELL-certificering
Er komt wel meer aandacht voor het welzijn van de mens en inclusie in de bouw, merkt Acquah. Zo is er sinds een aantal jaar de WELL-certificering voor gebouwen. De insteek van dit certificaat is om de mensen in het gebouw op de eerste plaats te zetten. WELL biedt een raamwerk om de gezondheid en welzijn van iedereen die werkt, of op bezoek komt in een gebouw, te verbeteren.

WELL is gebaseerd op tien concepten: Air, Water, Nourishment, Light, Movement, Thermal Comfort, Sound, Materials, Mind en Community. Voor ieder concept zijn een aantal kenmerkende eigenschappen als items gedefinieerd. Een deel daarvan is verplicht en een deel vrij te kiezen. Per concept moet wel een vastgesteld minimum aan items gehaald worden voor certificering. Het niveau van certificering, Silver, Gold of Platinium, wordt bepaald door het aantal gerealiseerde items.

Acquah: “Als je ergens binnenloopt en je wordt gelijk omarmd door groen en licht, heeft dat direct invloed op je gemoedstoestand. Dit doe je niet alleen voor bezoekers of sollicitanten, maar ook voor je eigen medewerkers. Het maakt mensen productiever. Ik heb zelf in het verleden ook eens bij een bank gewerkt, daar was het heel donker. Aan het einde van de dag was ik moe.”

Welkom gevoel
In Berlijn, direct naast het station, staat het kantoor van Edge Grand Central Berlin. “Als ik daar van buiten naar binnen kijk, doet het direct wat met me. Het geeft me een welkom gevoel. Het kleur- en materiaalgebruik doet heel veel”, aldus Acquah. In Nederland bemachtigde het nieuwe hoofdkantoor van ASICS in Hoofddorp het Well Gold Certificaat. Hiermee behoort het gebouw aantoonbaar tot de gezondste gebouwen van Nederland.

Acquah wijst erop dat de huurders ook invloed hebben. “Je kunt zo’n grote, open ruimte hebben, maar als je dat volpropt met mensen, werkt het ook niet. Akoestiek is een belangrijk aandachtspunt. Het gebruik van vilt bijvoorbeeld op banken en muren werkt geluiddempend. Zorg ook voor de voldoende zuurstof in een ruimte.”

Als je bedrijf kun je hier volgens Acquah vrij gemakkelijk mee aan de slag gaan. “Kijk bijvoorbeeld naar de aanwezigheid van groen in je gebouw. Dat zuivert tegelijkertijd ook de luchtkwaliteit. Kijk ook naar de verlichting. Zorg voor lampen die daglicht nabootsen. Zorg voor de aanwezigheid van koptelefoons voor je medewerkers in kantoortuinen, zodat ze zich tijdig kunnen terugtrekken in hun cocon en niet overprikkeld raken. De aanwezigheid van stiltehokjes of cabines is hierbij ook een must.”

Statement
Bij nieuwbouw moet het meegenomen worden in het ontwerp van het gebouw. Acquah: “Je ziet dat meer ontwikkelaars hier naar kijken. Die WELL-certificering geeft een statement af: de gezondheid en het welzijn van mensen vinden wij belangrijk. Dit is sustainability van de mens en het gebouw in het groot.”

In Amerika en Engeland zijn ze al verder op dit thema. Maar ook in Nederland ziet Acquah steeds meer organisaties die hier iets mee willen doen. De opkomst van het thuiswerken remt deze ontwikkeling niet af, denkt Acquah. “Als je wilt dat mensen naar kantoor komen, moet je zorgen voor een aantrekkelijke werkomgeving.”

Voor een inclusieve werkomgeving, waarin iedereen gelijkwaardig is, moet je met een andere bril naar een gebouw kijken volgens Acquah. “We hebben letterlijk VR-ervaring ontwikkeld om exclusie in beeld te brengen. Deze kun je ook gebruiken om door het gebouw te lopen en te ervaren wat exclusie voor een ander betekent. Het activeert een stukje empathie. Dat mensen snappen dat Marieke in haar rolstoel niet overal bij kan.”