Geplaatst op 14 April 2023

Batenburg Techniek is dit jaar co-sponsor van Team JAJO; de Nederlandse deelname aan de The Ocean Race VO65 Sprint Cup. Voor het technologiebedrijf is het de eerste keer dat zij zich aan een team in deze zeilrace verbinden. “Als je wint óf verliest, kun je voor de spiegel gaan staan en jezelf afvragen aan wie lag het nou? Dat vind ik mooi”, vertelt de CEO van Batenburg, Ralph van den Broek.

Van den Broek is een groot zeilfan, vertelt hij met een grote glimlach op zijn gezicht. En hij zeilt zelf ook. “Maar dat is in een klein bootje hoor”, vult hij bescheiden aan. Twee elementen spreken hem aan in The Ocean Race. “Het is een eenheidsklasse, alle boten zijn hetzelfde. Of je wint of verliest, het ligt aan de bemanning. Het gaat erom hoe je vaart met die boot. En ook het element ‘next generation’ van Team JAJO sluit bij ons aan. “Het team biedt een kans aan jonge zeilers om zich te bekwamen in The Ocean Race, het hoogste niveau dat er is. Acht van de tien zeilers van het team zijn jonger dan dertig jaar. Met een schipper van 28 en een navigator van 29 jaar. Dat is de essentie die je ook terugziet in óns bedrijf.”  

Batenburg is een technologiebedrijf. Een eeuw geleden begon Piet Batenburg met de verkoop van elektrisch licht aan Rotterdamse ondernemers. “Wij hebben een bedrijf gekregen van honderd jaar oud, daarbij speelt ook de vraag hoe wij het bedrijf weer doorgeven aan de volgende generatie. Je moet jonge mensen kansen geven om zich te ontwikkelen. Daar zie je dus ook de link met Team JAJO. Maar we willen ook een planeet doorgeven waarop iedereen kan leven op een manier die plezierig is. Wij gebruiken de technologie om die wereld een klein beetje te verduurzamen.”  

Kweekvijver
Bij Batenburg werken meer dan 1200 mensen. “Wij werken heel veel met stagiair(e)s en afstudeerders, jaarlijks zijn dat er wel 120,” vertelt Van den Broek. “Op alle niveaus: mbo, hbo en wo. Die zetten wij heel veel in op projecten bij klanten. Dat vinden ze leuk. We laten ze ook nieuwe dingen uitwerken, om te kijken of je de technologie verder kunt brengen. En dat doen wij met veel jonge mensen. Het is ook onze kweekvijver waar heel veel van onze nieuwe collega’s uit komen. Wij geloven er echt in om mensen jong aan te nemen, direct van een universiteit, een hogeschool of mbo-opleiding en dan verder te ontwikkelen. Dat doen we door ze kansen en training te geven.” 

Batenburg Techniek is een technisch dienstverlener en levert bijvoorbeeld laadoplossingen voor elektrisch vervoer, duurzame klimaatinstallaties voor scholen en aardwarmte voor de glastuinbouw. Daarnaast is het actief in industriële automatisering en markten die worstelen met verduurzaming, zoals de fossiele industrie. 

Het bedrijf is ook een grote speler in de elektrificatie van bussen. Van den Broek: “We zijn door busmaatschappijen op een gegeven moment meegenomen in de elektrificatie van bussen. Die moeten opgeladen worden, dus je moet zorgen dat je stroom hebt. En dat is in Nederland op dit moment nog wel een ding. Je moet daar even net wat verder in kijken. Wij zijn al tachtig jaar bezig om spullen om te zetten van hoogspanning naar laagspanning en te zorgen dat er energie is in Nederland. Wij werken ook heel veel voor netwerkbedrijven, dus dit soort klussen past heel goed bij ons.”  

Batterijen
Bij renovatie of nieuwprojecten kloppen veel klanten met energievragen aan bij Batenburg. “We krijgen geen stroom meer uit het netwerk. Zonnepanelen zijn een optie, maar daar heb je overdag stroom van en niet ’s avonds. Kunnen we iets doen met de opslag in batterijen? Kunnen we iets doen met het energiemanagement? Dat soort vraagstukken vinden wij nou juist leuk.” 

Als voorbeeld geeft Van den Broek de logistieke sector. “Vrachtwagens moeten op een gegeven moment elektrificeren om een stad in te mogen. Die zitten dus met de vraag hoe gaan wij onze vrachtwagens elektrificeren? Een logistiek bedrijf heeft net een nieuw distributiecentrum laten bouwen, maar daar moeten nog eens vijftig vrachtwagens opgeladen kunnen worden. Maar waar haal je de stroom vandaan? Wij houden ons bezig met de hele energievoorziening.”  

Energieopslag wordt steeds belangrijker. “Dat kan met een batterij en op sommige plekken wordt er ook over waterstof nagedacht,” vertelt Van den Broek. “Maar je moet ook slim met de energie omgaan. Daar komt een energiemanagementsysteem om de hoek kijken. Als iedereen om half 9 ’s ochtends zijn auto gaat opladen, dan heb je ineens een enorme vraag. Moet dat nou echt allemaal om half 9 beginnen? Of mag degene die om 17 uur wegrijdt, ook om 15 uur opladen? Of wacht je juist even tot tussen 12 en 14 uur als de meeste zonne-energie er is. Dat goed op elkaar afstemmen, is de essentie van wat we nodig hebben.” 

Industrie
We gaan van het gas af, dus in gebouwen wordt elektriciteit ook de energiedrager. “Alle energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Als je het hebt over het verduurzamen van vastgoed dan gaat het veel over isoleren en het inzetten van Ledverlichting. Bij industriële processen speelt dat ook. Hoe kunnen ze daar naar een lagere energievraag? Daar liggen zeker nog gigantische uitdagingen”, vertelt Van den Broek. “Niet alles kan via elektriciteit, er zal ook iets van waterstof gaan spelen.” 

“In de industrie heb je warmte nodig op een vrij hoge temperatuur. Hoe ga je met elektriciteit naar die hoge temperaturen? Bij een zuivelfabriek bijvoorbeeld, die moet voor het pasteuriseren van de melk boven de honderd graden zitten. De meeste warmtepompen kunnen dat niet aan. We zijn nu voor een klant aan het kijken of je een naftakraker kan elektrificeren.” Naftakrakers zetten ruwe olie en gas om in een grondstof voor de productie van plastic. In de gebruikelijke naftakrakers worden enorme hoeveelheden fossiele energie gebruikt, die zorgen voor een grote CO2-uitstoot. “We kijken dus of we in die chemische industrie ook kunnen elektrificeren. Dat is allemaal nog in proeffase. Maar je ziet daar wel al heel veel gebeuren.” Dat stemt Van den Broek optimistisch. “Er valt daar nog veel technologische vooruitgang te boeken en we zijn pas net op weg.”  

In de industrie is die warmtevraag dus een belangrijk vraagstuk en in het transport zijn het de fossiele brandstoffen. “In de ontwikkeling van technologie hebben we zowel elektriciteit als waterstof nodig om het verduurzamen van deze sectoren voor elkaar te krijgen. Naast het verduurzamen van je eigen vastgoed en wagenpark, kun je de echte impact maken bij klanten,” vertelt Van den Broek. “Dat doen we door die klanten te helpen bij de verduurzaming.”  

Duurzame ontwikkelingsdoelen
Om meer inzicht te krijgen op de impact dat het bedrijf heeft, monitort Batenburg Techniek de omzet uit projecten bij klanten die positief bijdragen aan een aantal duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (ook bekend onder de Engelse naam Sustainable Development Goals). “Wij doen redelijk veel op het gebied van schoon water en sanitair. We hebben het over het doel van duurzame steden en gemeenschappen. De aanleg van laadinfrastructuur valt daaronder. Zo proberen we onze impact te meten. Het is ook een beetje proefondervindelijk en geen exacte wetenschap. Op die manier willen we met elkaar aangeven dat we een bepaalde kant op willen gaan.”

“Wij kijken daarbij naar projecten”, legt Van den Broek uit, “waarbij we de bestaande techniek verbeteren en nieuwe technologie mogelijk maken. Wij helpen ook veel startups.  Kijk bijvoorbeeld naar de chemische industrie. Haal je nou je grondstoffen uit fossiel, of maak je plastic van suiker. Wij willen dat proces helpen optimaliseren. Eén van onze klanten werkt in het ontkleuren van petflessen, zodat je die kunt hergebruiken. Ook daar proberen wij te helpen met onze technologie. Als klanten iets in een laboratorium hebben ontdekt, hoe bouw je dat dan uit op een grotere schaal.”

Van den Broek haalt tot slot twee projecten aan. “Een mooi voorbeeld van verduurzaming vind ik een distributiecentrum waar we aan gewerkt hebben, met zonnepanelen op het dak en laadpalen. Die zijn helemaal zelfvoorzienend in stroom. Een fantastisch project,” vertelt hij vol trots. En Batenburg Techniek is betrokken bij de renovatie van de Afsluitdijk. “We doen de volledige besturing van de stormvloedkeringen, gemalen en sluizen van de nieuwe Afsluitdijk. Met behulp van nieuwe technologie maken we de Afsluitdijk weer geschikt voor de komende jaren. Hergebruik van bestaande infrastructuur is ook heel belangrijk in de circulaire economie.”