Geplaatst op 09 July 2023

“Wie kan me helpen? Voor een renovatieproject ben ik op zoek naar circa 80 m2 trespa of cementgebonden platen die vrij zijn gekomen als circulair product. Het liefst uit Rotterdam e.o. We nemen ze graag over voor hoogwaardig hergebruik! #durftevragen #circulair #woonstadrotterdam #renovatie #vastgoed.” Zo valt te lezen in een bericht op LinkedIn.

Het blijkt een oproep te zijn Hannan Mataich, projectmanager vastgoedontwikkeling bij woningcorporatie Stichting Woonstad Rotterdam. Eén van de ambities van Woonstad is bijdragen aan de circulaire economie en te kijken hoe je producten kunt hergebruiken. “We staan nog wel echt aan de vooravond,” licht Hannan toe. “Het is heel veel uitproberen, leren van wat wel en niet kan. Je merkt wel dat als je een goede bouwpartner hebt die ervoor openstaat, dat er veel meer mogelijk is.”  

Eén van de voorwaarden bij de uitvragen van Woonstad is dat circulariteit een plek moet krijgen binnen het project. “Maar hoe, hoeveel en in welke vorm; dat staat nog helemaal open en vrij,” vertelt ze. “In een project aan de Rechthuislaan kijken we bijvoorbeeld naar de achtergevel. Die bestaat grotendeels uit trespa. We hebben het bouwbedrijf gevraagd om het trespa aan de voorkant van het gebouw weg te halen zodat het uit het zicht is, en waar mogelijk her te gebruiken aan de achtergevel. Dat is namelijk geen zichtlocatie. Trespa ziet er in de loop der jaren niet zo fraai meer uit. We hebben de platen eraf geschroefd, de achtergevel geïsoleerd, de platen voorzien van nieuwe folie en toen weer teruggeschroefd op de achtergevel. Met dat nieuwe jasje om de platen kunnen we ze weer hoogwaardig inzetten.” 

Timing
“We hadden ook best veel afgebroken platen. Dus we moesten aanhelen, en dat is wel een dingetje”, vervolgt Hannan. “Toen hebben we intern een uitvraag gedaan, binnen onze eigen projecten. Er komt heel veel trespa vrij, alleen de timing is lastig. Ze moeten wel net vrijkomen of op voorraad liggen. We kunnen er niet te lang op blijven wachten.”  

Af en toe gooit Hannan er dan een oproep uit, dit keer via LinkedIn. “Ik vind het ook leuk om die markt een beetje te teasen. Kijken wat eruit komt,” vertelt ze met een glimlach. “Ik geloof erin dat je via zo’n zakelijk platform veel meer inzicht krijgt in waar de markt mee bezig is en waar de kansen liggen. Wij lopen er bijvoorbeeld tegen aan dat we met partijen werken, die niet in de buurt van Rotterdam zitten. Als je circulair bezig wilt zijn, dan zou je het liefst alles in de buurt met elkaar willen regelen. Dat vind ik hoogwaardig. Dan ben je heel bewust bezig met CO2-emissies als het gaat om logistieke bewegingen. Dan trap je wel eens op gevoelige teentjes”, merkt ze. “Mensen die zich afvragen waarom je niet met ze wilt samenwerken. Zij hebben toch die platen die je zoekt? Maar als er dichterbij huis iets interessants voorbijkomt, dan heeft dat mijn voorkeur.”  

Hannan zit vol ideeën, maar het ontbreekt haar aan tijd om die allemaal ten uitvoer te brengen. “Ik zie veel meer woningbouwcorporaties worstelen met die circulaire opgave. En dan denk ik: waarom is er niet op een hele laagdrempelige manier een platform, desnoods een whatsapp-groep, waarin je gewoon uitvraag en aanbod met elkaar kunt delen? Een soort open marktplaats, waar je het over en weer gratis kunt ophalen. Ik merk ook dat er grote verschillen zitten in eenheidsprijzen. De één zet het voor 10 euro weg, de ander voor 15 euro. En dan komen er ook nog heel veel transportkosten bij. Volgens mij zit de win-factor voor een corporatie niet per se in die 10 of 15 euro.”

CV-ketels
Hannan ziet corporaties op meer punten worstelen. “We hebben bijvoorbeeld ook discussies over airco’s. Het is niet goed voor het milieu, maar de vraag ernaar is er wel. Speel je daar dan op in of niet? En denk aan de warmtetransitie-opgave waar we in zitten. Woonstad heeft aangegeven 1300 woningen per jaar af te koppelen van het aardgas. Dat betekent ook dat we jaarlijks minimaal 1300 cv-ketels vrijspelen. Daar zitten ketels bij die een levensduur hebben van nog wel tien jaar, of meer.” 

“Ik heb nu zelf ook een project van 212 woningen, waar we van het gas af gaan. Wat moet ik dan met die 212 ketels die nog een lange tijd mee kunnen? Ik kan ze aan een circulaire aannemer geven, maar je weet nooit waar die ketels uiteindelijk belanden. Als je een maatschappelijk verantwoorde onderneming bent, vind ik ook dat je moet kunnen aantonen wat er uiteindelijk met je producten gebeurt als het die circulaire keten ingaan. Dat is dus heel moeilijk, want ketels zijn installaties en mogen niet langer dan zoveel weken buiten gebruik staan. Hierbij dacht ik trouwens ook: gooi die vraag dan op de markt! Heel laagdrempelig, een mooie post schrijven en kijken wat dat doet. Kies dan voor een sociaal-maatschappelijk doel en niet alleen die tweedehands markt stimuleren. Als je het nog weg kan zetten bij Rotterdamse burgers die het niet zo breed hebben, waarom doen we dat dan niet?”  

Woonstad werkt samen met het circulaire sloopbedrijf Van Liempd. Die maakt bij elk pand dat de corporatie wil slopen een inventarisatie van wat er gewonnen wordt aan circulaire materialen. Eerst was het vrijblijvend en sinds twee jaar is dit de standaard. Die vrijgekomen materialen komen in een materialenbank. Daar worden ze een bepaalde periode vastgehouden voor de corporatie zelf en daarna worden ze vrijgegeven. “Ik kan materialen ook gelijk reserveren. Als ze uit een pand komen dat we aan het renoveren zijn en ik ze ook weer kan hergebruiken voor dat project. Je hebt bijvoorbeeld ook cultuurhistorische elementen die de gemeente beeldbepalend vindt. Die knappen we op en geven we een tweede leven. Eén van de wensen van Woonstad is een hub in Rotterdam of in de omgeving van Rotterdam, waar alle vrijgekomen spullen worden opgeslagen. Van ons, én van andere corporaties. Een hub waar we terecht kunnen voor tweedehands materialen.”