Geplaatst op 29 February 2024
Duurzaamheid is niet langer een optionele toevoeging aan de agenda van de samenleving; het is een absolute noodzaak geworden in het licht van de wereldwijde klimaatcrisis. Mede om die rede richtte Wietse Walinga in 2009 het platform Duurzaam Gebouwd op, een initiatief dat gericht is op het verduurzamen van de gebouwde omgeving.
Het doel van Walinga was om duurzaamheid in de gebouwde omgeving te versnellen door kennis te delen en mensen en organisaties met elkaar te verbinden. Dit gebeurde vanuit een positieve insteek, waarbij goede voorbeelden werden benadrukt en successen werden gevierd. Wat aanvankelijk begon als een bescheiden online initiatief, groeide al snel uit tot een bloeiende gemeenschap van gelijkgestemde professionals en belanghebbenden.
In de loop der jaren heeft Duurzaam Gebouwd zich ontwikkeld tot een platform waar zowel online als offline ontmoetingen plaatsvinden. Naast het delen van kennis via artikelen en publicaties, worden er ook bijeenkomsten, workshops en congressen georganiseerd. Het platform fungeert als een hub waar mensen uit verschillende hoeken van de bouwsector samenkomen om ideeën uit te wisselen en samen te werken aan duurzame projecten.
Om die duurzaamheid te versnellen moeten publieke en private partijen dichter bij elkaar gebracht worden. Daar probeert het platform ook in te voorzien. Dit was een aspect dat in het verleden soms ontbrak, maar waar nu actief aan wordt gewerkt. Door een evenwichtige vertegenwoordiging van zowel publieke als private belangen, kan er volgens Walinga effectiever worden samengewerkt aan het realiseren van duurzame doelstellingen.
“Om te versnellen moet je verbinden”
En om de duurzame doelstellingen te halen is nog veel te doen. Het ligt niet aan de markt, want de innovaties en ideeën zijn er. Waar het volgens Walinga aan ontbreekt, is duidelijkheid van de overheid. Er is behoefte aan heldere strategieën en richtlijnen, zodat partijen weten waar ze aan toe zijn en welke stappen ze kunnen nemen. Bovendien blijven technologische doorbraken, zoals de integratie van waterstoftechnologieën, uitdagend vanwege onzekerheden over regelgeving en investeringszekerheid. Het is belangrijk dat er plannen voor de lange termijn zijn zodat bedrijven weten waar ze aan toe zijn. Het is nu vaak te vrijblijvend en vaag met teveel ruimte voor interpretatie. Door een duidelijk doel te stellen zorg je ervoor dat de markt in beweging komt en dat ze voldoen aan de regels.
Ook de financiering van duurzame oplossingen blijft een punt van aandacht. Hoewel er subsidies en leningen beschikbaar zijn, is een grotere betrokkenheid vanuit de overheid en de financiële sector noodzakelijk. Een brede bewustwordingscampagne kan helpen om investeerders aan te trekken en het draagvlak voor duurzame investeringen te vergroten. Want zonder dat geld is de verduurzaming niet mogelijke. We proberen ook de financierders en de projecten samen te brengen. Maar ook vanuit de overheid zal er op een slimmere manier naar de subsidies gekeken moeten worden, want nu worden lang niet altijd de juiste mensen en partijen gevonden.
Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen te zien. Zo worden er steeds meer zonnepanelen geïnstalleerd en warmtepompen geplaatst, en worden er stappen gezet richting circulair bouwen. Een interessante ontwikkeling, die nog niet bij veel mensen bekend is, is bijvoorbeeld de verbinding tussen boeren en bouwers, waarbij agrarische bedrijven gewassen verbouwen die kunnen worden gebruikt als duurzame bouwmaterialen. Zo helpen twee sectoren elkaar die beiden moeten verduurzamen. Dit soort initiatieven zijn nodig om de verduurzaming echt te versnellen.
Een aspect dat niet over het hoofd gezien mag worden, is de rol van onderwijs en bewustwording in het bevorderen van duurzaamheid. Door jongeren vroeg bij te brengen over de principes van duurzaamheid en milieubewustzijn, kunnen we een generatie van change-makers en innovators kweken die klaar zijn om de uitdagingen van morgen aan te gaan.
Voor de toekomst hoopt Walinga op meer daadkracht en duidelijke keuzes vanuit de overheid. Door een helder beleid en actieve ondersteuning kunnen duurzame oplossingen sneller worden geïmplementeerd en opgeschaald. Daarnaast is er behoefte aan meer bewustwording en informatievoorziening, zodat mensen weten welke mogelijkheden er zijn en hoe ze hier gebruik van kunnen maken. Hij hoopt dat het platform Duurzaam Gebouwd een belangrijke rol kan spelen in het bevorderen van duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Door kennis te delen, partijen met elkaar te verbinden en actief samen te werken, draagt het platform bij aan een meer duurzame toekomst. Met de juiste inzet en samenwerking kunnen we stappen zetten richting een wereld waarin duurzaamheid de norm is en waarin we samen werken aan een leefbare en gezonde omgeving voor toekomstige generaties.