Wees gerust, ik ga het niet hebben over een dromerig aanzoek (met óf zonder ringen). Ook niet over mezelf als echtgenoot van een fantastische vrouw. Mijn versie van het huwelijk gaat hier over de vastgoedcyclus. Geen gouden ring, maar wel de belofte om er gedurende alle vastgoedfasen voor elkaar te zijn. Bij JAJO hebben we “ja” gezegd tegen onze klanten en dragen daarmee bij aan een circulaire bouweconomie.
Huh, waar hebben we het over, zul je je afvragen. Ringen, huwelijk, een belofte, vastgoed? Laten we simpel beginnen: een gebouw heeft onderhoud nodig en na verloop van tijd is renovatie onvermijdelijk of juist een strategisch interessante stap. En dan, nog veel later, na een lang leven, dan is het vastgoed oud en versleten.
Vroeger was het dan wel zo’n beetje gedaan. Van oud naar verpaupering. En niet veel later de sloopkogel. In alle opzichten zijn we nu verder. Eerst met een generatie transformatieprojecten – sommigen zijn zelfs gepromoveerd tot Werelderfgoed – en nu met het oogsten van totale gebouwen of onderdelen ervan. Zo zitten we niet levenslang vast aan eenzelfde gebouw, maar kunnen we demonteren en de materialen inzetten op een nieuwe plek.
Het moge duidelijk zijn: mijn vastgoedhuwelijk gaat over de langlopende relatie met onze opdrachtgevers. Dat klinkt misschien klef, maar dat is eigenlijk economisch erg gewiekst voor alle stakeholders.
Laat ik beginnen bij het begin.
Sinds 2005 hebben we ingezet op klanttevredenheid, met de simpele gedachte: een tevreden klant, is een blijvende klant. We hebben veel tijd gestoken in de verbetering van onze producten en diensten, wat resulteert in een klanttevredenheid van 8,3.
Dat is de basis, waarop we nu haast automatisch zien we dat we minder eenmalige transacties doen met een klant. Dat kan alleen als je een vastgoedeigenaar iets te bieden hebt. Dit heeft ertoe geleid dat JAJO een organisatie van bouwspecialisten moet zijn die in alle fasen van het vastgoed expert is.
En dat is ons gelukt: van nieuwbouw, onderhoud, restauratie & renovatie én – met New Horizon –ook in het oogsten ervan. We kunnen met trots zeggen dat we de gehele levenscyclus in huis hebben. Zo hoeft een klant niet te shoppen na nieuwbouw of verbouw en wordt er bij iedere fase al nagedacht over de volgende.
Onze klanten stromen in op een bepaald moment met een project of een opdracht (en dat hoeft echt niet met nieuwbouw te beginnen) en blijven bij ons. De jaren verstrijken, de omgeving verandert en zo gaat het vastgoed vanzelf naar een volgende fase. Die cirkel is in principe oneindig. Zeker met de circulaire visie die wij hebben.
Voor mij als mens en als CEO van JAJO is de vastgoedcyclus een positieve stap voorwaarts. En voor de branche ook. Het mes snijdt in alle opzichten aan meerdere kanten. Voor een klant betekent de relatie vooral “kwaliteit en garantie” in de gehele cyclus van een gebouw.
Natuurlijk, voor JAJO biedt deze systematiek continuïteit voor de bedrijfsvoering. Dat kan overigens omdat wij in alle fasen absoluut topniveau leveren en vooral ook marktconform zijn. Een klant zoekt naar toegevoegde waarde. Niet alleen in economische zin, maar ook in betrouwbaarheid.
Het leuke is dat wij dus steeds scherper moeten nadenken over welke materialen we toepassen, wetende dat we na nieuwbouw een onderhoudscontract hebben afgesloten en het gebouw later mogen oogsten. Zo komen we tot niet-alledaagse meetings in een bouwkeet. We zetten bijvoorbeeld een architect samen met een urban miner om tafel. Koppelen beheer en renovatie aan elkaar. En komen zo tot nieuwe inzichten, die voor iedereen waarde oplevert.
Wie mij een beetje kent, die weet dat het mij stiekem om een nog groter denken gaat. De circulaire ambitie van JAJO en mijzelf, waar ik al vaker over gesproken heb. Dat gaat in alle opzichten natuurlijk over wat er gebeurt en welke beslissingen er genomen worden in de gehele vastgoedcyclus.
Daar voeren wij nu steeds meer regie op en gelukkig dringt het besef in de markt steeds meer door. Er worden steeds meer vastgoedhuwelijken bij JAJO afgesloten met onze klanten. Een slimme investering, met het vizier op een mooie toekomst met elkaar.
Ivo van der Mark – CEO JAJO
Over Ivo van der Mark
CEOAnderen omschrijven mij als een mensen-mens. Dat klopt ook wel. Ik krijg energie van het inspireren en motiveren van mensen. Van jongs af aan heb ik al een duidelijke toekomstvisie. Ik stel doelen en heb ambities.
Zo maak ik me hard voor de noodzakelijke transitie naar een circulaire economie en stimuleer ik onze medewerkers om te gaan voor de hoogst mogelijke klanttevredenheid. Ook onderschrijf ik het belang van de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb). JAJO is dan ook koploper op dit gebied. Ik hoop dat de bouwbranche zich meer gaat inzetten voor deze onderwerpen, want daar valt nog veel te winnen.
geniet ervan om me in de medemens te verdiepen. Samen te praten en te sparren. Ik wil graag een inspirator zijn. Een voorbeeld voor de mensen om mij heen, zowel zakelijk als privé. Laten zien dat als je een droom hebt, je deze vast moet grijpen. Dat je erover moet praten met mensen in je omgeving. Het heeft zelden met geld van doen, maar bijna altijd met de wil om iets te realiseren.
En privé? Ik ben gelukkig getrouwd en de trotse vader van 2 stoere knullen. Ik ben idolaat van de zee en van de wetten van de natuur die daar met harde hand regeren.